podaci svjetske trgovinske organizacije

Istorijski pad svjetske trgovine, ali ipak manji od očekivanog

Prema posljednjim podacima STO, obim trgovinske razmjene je u prvom kvartalu opao za tri odsto u odnosu na isti period prošle godine

1328 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Međunarodna trgovina trebalo bi da zabilježi istorijski pad od 18,5 odsto u drugom kvartalu zbog pandemije koronavirusa, ali će taj pad biti manje ozbiljan od očekivanog zbog "brze reakcije vlada", saopštila je danas Svjetska trgovinska organizacija (STO).

"Pad trgovine kojoj danas svjedočimo je bez presedana, biće najveći ikada zabilježen", naveo je generalni direktor STO Roberto Azevedo, ali i dodao da je za utjehu da je mogao da bude još veći. "Ovo je zaista pozitivna vijest, ali ne možemo sebi da dozvolimo da popustimo sa naporima", kazao je on.

Prema posljednjim podacima STO, obim trgovinske razmjene je u prvom kvartalu opao za tri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prve procjene za drugi kvartal, kada su virus i mjere izolacije pogodile veliki dio svjetske populacije, predviđaju pad od oko 18,5 odsto.

Azevedo je ocijenio da su "sprovedene odluke bile od suštinskog značaja za ublažavanje posljedica po proizvodnju i trgovinu", ističući da će "one i dalje imati važnu ulogu u određivanju brzine ekonomskog oporavka".

"Da bi se osigurao snažan oporavak proizvodnje i trgovine u 2021. godini, biće potrebno da fiskalna, monetarna i trgovinska politika idu u istom smjeru", upozorio je generalni direktor STO, Roberto Azevedo.

Preporučujemo za Vas