Pens: SAD će uskoro objaviti nove sankcije Sjevernoj Koreji

Pens je obećao da će SAD i njihovi saveznici, uključujući Japan, zadržati maksimalan pritisak na Pjongjang dok ne preduzme korake ka "kompletnoj, provjerljivoj i nepovratnoj" denuklearizaciji
3 komentar(a)
Majk Pens, Foto: Boris Pejović
Majk Pens, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.02.2018. 20:27h

Američki potpredsjednik Majk Pens najavio je u Tokiju da SAD pripremaju da narednih dana objave "najoštrije i najagresivnije" ekonomske sankcije Sjevernoj Koreji.

Majk Pens je Sjevernu Koreju nazvao "najtiranskijim i najrepresivnijim režimom", prenio je Rojters.

"Nastavićemo da izolujemo Sjevernu Koreju dok ne odustane od svog nuklearnog programa i programa razvoja balističkih raketa jednom za svagda", rekao je Pens nakon sastanka sa japanskim premijerom Šinzoom Abeom, navodi AP.

Pens, koji će predvoditi američku delegaciju na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji u petak, obećao je da će SAD i njihovi saveznici, uključujući Japan, zadržati maksimalan pritisak na Pjongjang dok ne preduzme korake ka "kompletnoj, provjerljivoj i nepovratnoj" denuklearizaciji.

Američki potpredsjednik je ponovio stav Vašingtona da su "sve opcije na stolu" kada je riječ o Sjevernoj Koreji.

Pens je ranije u Tokiju obišao sistem antiraketnih baterija "Patriot PAC-3", posljednju liniju odbrane Japana od bilo kakvog mogućeg napada raketom Sjeverne Koreje.

Kako prenosi Rojters, Pens je posmatrao kako se baterija podiže do pozicije za lansiranje i dobio izvještaj prije nego što se rukovao sa članovima japanskih oružanih snaga.

Pens je bio u pratnji japanskog ministra odbrane Icunorija Onodere i japanskog vojnog oficira najvišeg ranga admirala Kacutošija Kavana.

Naglašavajući napredak koji je Sjeverna Koreja ostvarila u oblasti raketne tehnologije i jačanje kineske pomorske službe, Onodera je istakao da je "srećan što imamo priliku da produbimo razumijevanje SAD za snažno bezbjednosno okruženje Japana".

Prije nego što je stigao u Japan, Pens je izjavio da je njegova poruka Sjevernoj Koreji jasna: Vašington i njegovi saveznici će nastaviti da vrše pritisak na Pjongjang da odustane od raketnog i nuklearnog programa, prenosi agencija.

Bonus video: