nova tvrdnja iz knjige

Bolton: Tramp 2018. bio spreman da napusti NATO

Tramp je bio posebno ljut zato što Njemačka nije izdvajala dva posto svog BDP-a za odbranu, kako je dogovoreno u Alijansi

7387 pregleda 73 reakcija 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Shutterstock
Tramp, Foto: Shutterstock

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump, bio je 2018. spreman izaći iz NATO-a, tvrdi njegov bivši savjetnik Džon Bolton u novoj knjizi, u kojoj priča svoju verziju samita tog saveza koji je bio opterećen napetostima zbog doprinosa za odbranu evropskih članica.

Tramp je bio posebno ljut zato što Njemačka nije izdvajala dva posto svog BDP-a za odbranu, kako je dogovoreno u Alijansi, prenosi Hina.

Izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se u Njemačku dopremao ruski gas, dodatno je ljutila američkog predsjednika te je postavljao pitanje zašto Vašingtona tamo drži vojnike radi odvraćanja Rusije dok Evropa produbljuje svoje veze s Moskvom.

"Do 1. januara sve države moraju ispoštovati dva posto pa ćemo oprostiti dugove ili ćemo otići i nećemo braniti one koji to ne ispunjavaju", rekao je Tramp, prisjeća se Bolton.

"Sve dok se ne slažemo s Rusijom nećemo ići u zemlje NATO-a koje plaćaju milijarde Rusiji. Ako naprave ugovor o gasovodu, mi izlazimo", navodno je rekao. "Nećemo se boriti s nekim koga oni plaćaju."

Tramp je svoju ljutnju stavio u središte diplomatije s Evropom iako se nije zaista povukao iz Saveza. Samit je završio tako što je Tramp rekao da poštuje Savez, a saveznici su stavljeni pod pritisak da povećaju potrošnju za odbranu.

Tramp je nedavno objavio da smanjuje broj američkih vojnika u Njemačkoj za oko 10.000. Spremne su i potencijalne sankcije za kompanije uključene u Sjeverni tok 2.

Poljski predsjednik Andržej Duda će ove sedmice posjetiti Vašington, gdje će razgovarati o premještaju američkih vojnika u Poljsku.

Preporučujemo za Vas