Policija: Uhapšene maldivske sudije primale milione dolara mita od političara

Predsjednik Maldiva Jamin Abdul Gajum je prošle nedjelje uveo vanredno stanje nakon što je sud naredio puštanje na slobodu zatvorenih lidera opozicije, među kojima mnogih glavnih Gajumovih rivala
0 komentar(a)
Maldivi, policija, Foto: Reuters
Maldivi, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2018. 20:04h

Dvojica sudija Vrhovnog suda Maldiva koji su uhapšeni tokom duboke političke krize u toj zemlji uzimali su milione dolara mita u zamjenu za oslobađanje zatočenih političara, zbog čega je i došlo do krize, rekao je danas vršilac dužnosti načelnika policije.

Abdula Navaz je naveo da policija "ima dokaz tih transakcija" kao dokaz protiv predsjednika Vrhovnog suda Abdule Saida i sudije Vrhovnog suda Alija Hamida.

Njih dvojica su juče uhapšeni zajedno s bivšim šefom države Maumunom Abdulom Gajumom, optuženim da je podmićivao poslanike da bi "oborili vladu i stvorili nezadovoljstvo u oružanim snagama, hrabreći ih na pobunu protiv vlade".

Predsjednik Maldiva Jamin Abdul Gajum je prošle nedjelje uveo vanredno stanje nakon što je sud naredio puštanje na slobodu zatvorenih lidera opozicije, među kojima mnogih glavnih Gajumovih rivala.

UN su osudile vanredno stanje.

Preostale sudije Vrhovnog suda su po uvođenju vanrednog stanja poništile odluku o puštanju političara iz zatvora.

Bivši i sadašnji predsjednik su polubraća ali i politički neprijatelji.

Bonus video: