UN: Pandemija će povećati rizik od trgovine narkoticima

UNODC zato poziva države da "pokažu veću solidarnost i da podrže posebno zemlje u razvoju u borbi protiv trgovine"

776 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pandemija koronavirusa povećaće rizik od trgovine narkoticima, ocijenila je danas agencija UN protiv droga i kriminala (UNODC).

U izvještaju se porede posljedice pandemije koronavirusa po tržište narkotika sa situacijom tokom finansijske krize 2008.

Siromašni i ugroženi bi, zbog povećanja nezaposlenosti i nedostatka ekonomskih mogućnosti, mogli da se okrenu "nezakonitim aktivnostima vezanim za droge - bilo da je riječ o proizvodnji ili transportu", navodi UNODC.

Izvršna direktorka UNODC, Gada Vali, ocijenila je da pandemija koronavirusa i usporavanje ekonomije "prijete da pogoršaju opasnosti od droga, dok su zdravstveni i socijalni sistemi na ivici, a države imaju problem da se sa time izbore".

Ta agencija UN takođe strahuje da će vlade smanjiti budžete namijenjene za prevenciju i brigu o konzumentima narkotika, ali i za finansiranje međunarodne borbe protiv trgovine narkoticima.

UNODC zato poziva države da "pokažu veću solidarnost i da podrže posebno zemlje u razvoju u borbi protiv trgovine".

Zatvaranje granica i ostale restriktivne mjere zbog pandemije izazvale su nestašice na tržištu narkotika, ali i povećanje cijena i smanjenje čistoće supstanci, dodaje se u izvještaju.

Šverceri narkotika, čini se, više zavise od pomorskih puteva, posebno za transport kokaina iz Latinske Amerike ka Evropi. Korišćenje darkneta, koji korisnicima pruža potpunu anonimnost, kao i slanje droge putem pošte takođe bi moglo da postane učestalije.

Prema izvještaju koji analizira podatke do početka 2019. pokazuje povećanje konzumiranja narkotika, posebno u zemljama u razvoju. Oko 269 miliona ljudi je konzumiralo narkotike u 2018. što je za 30 odsto više nego 2009. kada je više od 35 miliona korisnika imalo zdravstvene probleme.

Kanabis je 2018. bila najkorišćenija supstanca u svijetu sa oko 192 miliona konzumenata. Opioidi, međutim, ostaju najštetniji u posljednjih 10 godina, sa povećanjem smrtnosti od 71 odsto vezano za njihovu upotrebu.

Bonus video: