donijet 2014. godine

Vrhovni sud SAD poništio zakon Luizijane o abortusu

Zakonom je zahtijevano da ljekari koji obavljaju abortuse imaju pravo prijema u obližnjim bolnicama, za koje je sud rekao da bespotrebno opterećuje žene

4013 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio je danas restriktivan zakon države Luizijane koji reguliše klinike za abortus, potvrdivši opredjeljenje za pravo na abortus uprkos protivljenju konzervativnih sudija.

Zakonom je zahtijevano da ljekari koji obavljaju abortuse imaju pravo prijema u obližnjim bolnicama, za koje je sud rekao da bespotrebno opterećuje žene.

Po zakonu donijetom 2014. godine, ljekari koji obavljaju abortus moraju da dobiju odobrenje za rad u bolnici koja nije udaljena više od 48 kilometara od mjesta intervencije, kako bi se zaštitile žene u slučaju komplikacija i da obezbijedila "stalna medicinska njega", ističu njegovi zagovornici.

Ali zagovornici prava žene na prekid trudnoće ocenili su da bi po tom zakonu morale da se zatvore dvije trećine bolničkih ustanova koje obavljaju pobačaj u Luizijani.

Predsjednik suda Džon Roberts i još četvorica liberalnih kolega presudili su da zakon Luizijane krši prava na abortus koji je u SAD legalizovan aktom Roe V. Vejd (Roe v. Wade) iz 1973. godine.

Inače u prethodna dva slučaja u vezi abortusa Roberts je glasao za ograničenja.

Zakon Luizijane zapravo je sličan zakonu države Teksas, koji je Vrhovni sud poništio 2016. ocenivši ga prestrogim.

"Pažljivo smo proučili oba predmeta koji mogu da se uporede u svakom pogledu i nameće se isti zaključak. Zato smatramo da je zakon Luizijane neustavan", navodi se u odluci koju je sud donio natpolovičnom većinom.

Dvojica sudija koje je imenovao predsjednik Donald Trampa, Nejl Gorsač i Bret Kavanauh, bili su protiv, zajedno sa sudijom Semjuelom Alitom i njihovo pristustvo davalo je nadu protivnicima pobačaja dok je kod onih sa liberalnijim stavovima izazivalo strah da će sud opredijeliti za restriktivan zakon.

"Drago nam je da je zakon Luizijane blokiran", rekla je predsjednica Centra za reproduktivna prava Nensi Nortap, koja je zastupala državne klinike. Ali borba nije gotova, rekla je, jer mnoge savezne države donose stroge zakone.

Preporučujemo za Vas