Usvajanje zakona o nacionalnoj bezbjednosti Hong Konga izazvalo zabrinutost u svijetu

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Džao Lidjijen, rekao je da je usvajanje zakona "isključivo kineska unutrašnja stvar i nijedna strana država nema pravo da se miješa"

1199 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Usvajanje kineskog zakona o nacionalnoj bezbjednosti za Hong Kong izazvalo je duboku zabrinutost i žaljenja u svijetu i čvrstu odbranu kod kuće.

Zakon je izazvao sve veću podjelu između Kine i Sjedinjenih Država i nekih drugih zemalja zbog budućnosti Hong Konga, poluautonomne kineske teritorije koju je Britanija vratila Pekingu 1997. u okviru principa " jedna zemlja, dva sistema", koji je preciziran u zajedničkoj deklaraciji između dvije države.

Japanski ministar spoljnih poslova, Tošimitsu Motegi, rekao je da je zakon "za žaljenje" jer je usvojen uprkos snažnoj zabrinutosti međunarodne zajednice i građana Hong Konga i da ugrožava kredibilitet načela "jedna zemlja, dva sistema"

Britanski premijer, Boris Džonson, rekao je da će odgovor na zakon saopštiti poslije detaljnog razmatranja "kako bismo vidjeli da li je u sukobu sa Zajedničkom deklaracijom između Velike Britanije i Kine".

Britanski ministar spoljnih poslova, Dominik Rab, izrazio je u Londonu zabrinutost i ocijenio da je zakon "ozbiljan korak".

" Čak i u ovoj fazi pozivamo Kinu da se povuče, da poštuje prava naroda Hong Konga i iskreno ispuni svoje međunarodne obaveze preuzete zajedničkom deklaracijom".

Tajvanska predsjednica Caj Ing-ven ocijenila je '"da će zakon "jako pogoditi" slobodu, demokratiju i ljudska prava i poručila da će Tajvan nastaviti da pruža pomoć građanima Hong Konga.

Šefica vlade u Hongkongu, Keri Lam, istakla je da je zakon usmjeren na nekolicinu "provokatora" koji krše zakon i da se neće odraziti na ljudska prava i slobode ogromne većine stanovnika Hong Konga.

"Zakon neće narušiti princip `jedna zemlja, dva sistema`'i visoki stepen autonomije Hong Konga".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Džao Lidjijen, rekao je da je usvajanje zakona "isključivo kineska unutrašnja stvar i nijedna strana država nema pravo da se miješa".

"Kineska vlada je nepokolebljiva u odluci da štiti interese državnog suvereniteta, bezbjednosti i razvoja, da sprovodi politiku `jedne zemlje, dva sistema` i da se suprotstavlja svim spoljnim silama koje se mešaju u poslove Hong Konga", rekao je on.

Posljednji britanski kolonijalni guverner Hong Konga, Kris Paten, rekao je da "ova odluka označava kraj "jedne države, dva sistema " i da predstavlja veliku konfrontaciju između zakona koji se donose u Kini i nezavisnog sistema u Hong Kongu.

Bonus video: