Vaseljenski patrijarh: Vraćanje Aja Sofije u džamiju izazvalo bi razdor

Promjena statusa "razbiće ova dva svijeta" u vrijeme kada je čovječanstvu potrebno jedinstvo više nego ikada prije zbog pandemije koronavirusa, rekao je Vartolomej

11962 pregleda 13 komentar(a)
Vartolomej, Foto: AP Photo
Vartolomej, Foto: AP Photo

Vraćanje istanbulske Aja Sofije u džamiju izazvalo bi razdor, izjavio je vaseljenski patrijarh Vartolomej, prije presude turskog suda o građevini koja je muzej od 1934. godine.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložio je vraćanje Aja Sofije u džamiju. Ova bivša hrišćanska bogomolja nalazila se u srcu hrišćanske vizantijske i muslimanske osmanske imperije, a danas je jedan od najposjećenijih spomenika u zemlji.

Sud će 2. jula odlučiti o trenutnom statusu koji osporava zakonitost pretvaranja Aja Sofije u muzej 1934. godine u prvim godinama moderne sekularne turske države, koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk, prenosi Rojters.

"Pretvaranje Aja Sofije u džamiju razočaraće milione hrišćana širom svijeta", rekao je ekumenski patrijarh Vartolomej, duhovni poglavar oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom svijeta.

Promjena statusa "razbiće ova dva svijeta" u vrijeme kada je čovječanstvu potrebno jedinstvo više nego ikada prije zbog pandemije koronavirusa, rekao je Vartolomej, prenosi Tanjug.

Međutim, razne grupe se godinama zalažu za pretvaranje Aje Sofije u džamiju i Erdogan, pobožni musliman, podržao je njihov poziv uoči lokalnih izbora prošle godine, podsjeća agencija.

Bonus video: