Odšteta za Vajnstinove žrtve 19 miliona dolara

Isplate, koje treba da dobiju potvrdu još dva suda, rezultat su tužbe koja je podnesena protiv nekadašnjeg uticajnog filmskog producenta, koji trenutno služi kaznu od 23 godine zatvora, i njegove "Kompanije Vajnstin"

813 pregleda 0 komentar(a)
Vajnstin, Foto: AP Photo
Vajnstin, Foto: AP Photo

Žene koje su bile žrtve seksualnih napada i zlostavljanja na radnom mjestu od strane osuđenog silovatelja Harvija Vajnstina dobiće ukupnu odštetu od blizu 19 miliona dolara, objavio je državni tužilac u Njujorku.

Isplate, koje treba da dobiju potvrdu još dva suda, rezultat su tužbe koja je podnesena protiv nekadašnjeg uticajnog filmskog producenta, koji trenutno služi kaznu od 23 godine zatvora, i njegove "Kompanije Vajnstin".

"Harvi Vajnstin i 'Kompanija Vajnstin' su iznevjerili svoje ženske radnice. Poslije maltretiranja, prijetnji, diskriminacije i diskriminacije zasnovane na polu, osobe koje su to preživjele konačno dobijaju nekakvu pravdu", saopštila je tužiteljka Letita Džejms.

U tužbi je navedeno da je Vajnstin "zahtijevao ili primoravao zaposlene na neželjeni seksualni kontakt u zamjenu za nastavak radnog odnosa ili napredovanje u karijeri", prenio je AFP.

Advokat nekoliko Vajnstinovih žrtava kritikovao je predloženu odštetu kao "potpunu prodaju" i napomenuo da, prema tom sporazumu, Vajnstin "ne prihvata nikakvu odgovornost za svoja djela" i ne mora da plati ništa svojim novcem, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Advokat je dodao da ovakvo rješenje sprječava žrtve koje se ne slažu sa odštetom da zatraže nadoknadu na neke druge načine i da će se pred sudom usprotiviti sporazumu.

Bonus video: