"odmazda koja je potrebna zbog nerazumne represije"

Kina uzvraća mjere prema američkim medijima

Američka vlada je 22. juna izmijenila status četiri kineska državna medija koje optužuje da su "propagandni organi" Pekinga

2904 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je danas najavila uvođenje represivnih mjera prema četiri američka medija koja su prisutna u toj zemlji, kao odgovor na slične mjere SAD prema kineskim medijima.

Agencije AP (Associated Press) i UPI (United Press International), televizija CBS i radio NPR moraće da u narednih sedam dana dostave spisak zaposlenih, imovine i finansijskog poslovanja u Kini, rekao je novinarima portparol kineske diplomatije Džao Lidjen.

Riječ je o "odmazdi koja je potrebna zbog nerazumne represije (od strane američke administracije) protiv kineskih medija u SAD", istakao je on.

Američka vlada je 22. juna izmijenila status četiri kineska državna medija koje optužuje da su "propagandni organi" Pekinga i čije se kancelarije u SAD ubuduće smatraju "stranim diplomatskim misijama".

Te medijske kuće, uključujući javnu televiziju CCTV i nacionalistički tabloid Global tajms, ubuduće moraju da Stejt departmentu dostavljaju spiskove zaposlenih i imovine.

SAD su još u februaru iste mjere uvele za drugih pet kineskih medija.