Kina uzvraća mjere prema američkim medijima

Američka vlada je 22. juna izmijenila status četiri kineska državna medija koje optužuje da su "propagandni organi" Pekinga

2914 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je danas najavila uvođenje represivnih mjera prema četiri američka medija koja su prisutna u toj zemlji, kao odgovor na slične mjere SAD prema kineskim medijima.

Agencije AP (Associated Press) i UPI (United Press International), televizija CBS i radio NPR moraće da u narednih sedam dana dostave spisak zaposlenih, imovine i finansijskog poslovanja u Kini, rekao je novinarima portparol kineske diplomatije Džao Lidjen.

Riječ je o "odmazdi koja je potrebna zbog nerazumne represije (od strane američke administracije) protiv kineskih medija u SAD", istakao je on.

Američka vlada je 22. juna izmijenila status četiri kineska državna medija koje optužuje da su "propagandni organi" Pekinga i čije se kancelarije u SAD ubuduće smatraju "stranim diplomatskim misijama".

Te medijske kuće, uključujući javnu televiziju CCTV i nacionalistički tabloid Global tajms, ubuduće moraju da Stejt departmentu dostavljaju spiskove zaposlenih i imovine.

SAD su još u februaru iste mjere uvele za drugih pet kineskih medija.

Bonus video: