SAD pozivaju Tursku da ne pretvori Aja Sofiju u džamiju

Erdogan je prošle godine pretvaranje Aja Sofije u muzej nazvao "velikom greškom"

8040 pregleda 3 komentar(a)
Pompeo, Foto: Savo Prelević
Pompeo, Foto: Savo Prelević

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je u srijedu Tursku da ne pretvori bivšu baziliku Aja Sofiju u džamiju, što priželjkuje turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

"Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aja Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenost poštovanju kulturnih tradicija i bogate istorije koje su oblikovale tursku republiku i da jamče da će ostati otvorena za sve", napisao je Pompeo.

Tursko državno vijeće će u četvrtak razmatrati zahtjev udruženja koja traže pretvaranje bivše bazilike Aja Sofije, koja je sad muzej, u džamiju.

"Sjedinjene Države smatraju da bi svaka promjena statusa Aja Sofije predstavljala ograničenje nasljeđa te izuzetne građevine", dodao je Pompeo.

Portparol turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoj je rekao da Tursku "iznenađuju" te izjave i dodao da "niko nema pravo upozoravajućim tonom govoriti o njihovim suverenim pravima".

Aja Sofija, istanbulska crkva iz VI vijeka, upisana je na Uneskov popis svjetske baštine. Crkvu su izgradili Vizantinci, a Osmansko Carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1935. postala muzej.

Erdogan je prošle godine pretvaranje Aja Sofije u muzej nazvao "velikom greškom", podsjeća Hina.

Bonus video: