SAD: Najviše novozaraženih u jednom danu od početka pandemije

Nakon ovih novih slučajeva zaraze ukupan broj oboljelih na američkom tlu penje se na 2,7 miliona

4429 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP Photo
Ilustracija, Foto: AP Photo

U Sjedinjenim Američkim Državama je najmanje 52.898 novozaraženih na COVID-19 prijavljeno u protekla 24 sata, što je najveći broj od početka pandemije, pokazuju podaci koje je objavio univerzitet Džons Hopkins.

Nakon ovih novih slučajeva zaraze ukupan broj oboljelih na američkom tlu penje se na 2,7 miliona. U protekla 24 sata od pandemije je u SAD-u umrlo 706 ljudi, ili ukupno 128.028.

Broj novozaraženih u SAD-u najviši je od pojavljivanja Sars-Cov-2 a broj hospitalizovanih pacijenata raste u nekoliko žarišta kao što su Hjuston (Teksas) i Finiks (Arizona).

Tako je Teksas u srijedu srušio svoj dnevni rekord i izvijestio o 8.076 novih slučajeva COVID-a 19, što je gotovo za 1.000 više nego dan ranije.

Neke američke savezne države su zbog širenja zaraze morale stati s popuštanjem epidemioloških mjera.

Guverner Kalifornije Gavin Njusom odlučio je u srijedu da će zabraniti, kao što je učinio u jeku pandemije, sve restoranske usluge u zatvorenim prostorima u Los Anđelesu i u još 18 okruga najteže stradalih država.

Zabrana se odnosi i na barove, bioskope i muzeje a važiće "barem tri sedmice", prenosi Radio slobodna Evropa.

I guverner Mičigena, na sjeveru zemlje, rekao je da se zatvara većina barova za koje je utvrđeno da su "novija žarišta" a Oregon, na sjeverozapadu i Pensilvanija, na sjeveroistoku, pridružili su se državama u kojima je nošenje maske obvezno.

Tokom ljeta kada ljudi putuju na odmor, "izostanak jasne nacionalne reakcije, posebno obaveze nošenja maske u čitavoj zemlji, i dalje će prijetiti našoj ekonomiji i povratku djece u školske klupe najesen", upozorio je Dejvid Rubin, ljekar i direktor PolicyLaba, istraživačkog instituta u Children's Hospitalu u Filadelfiji, u Pensilvaniji, javlja AFP.

Bonus video: