Iran krši sve proizvodne granice nuklearnog sporazuma

Iran: Oštećena zgrada u blizini nuklearnog postrojenja, nema razloga za brigu

IAEA nije još uvijek komentarisala incident

1120 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Iranu je u blizini podzemnog postrojenja za obogaćivanje uranijuma u gradu Natancu u incidentu oštećena zgrada, ali nije bilo štete na njenom postrojenju za centrifugu, izjavio je danas portparol Organizacije za atomsku energiju, Behruz Kamalvandi.

On je rekao da je zgrada, koju je nazvao "industrijskom šupom", iznad zemlje i nije dio samog postrojenja za obogaćivanje uranijuma i da "nema razloga za brigu" zbog incidenta, prenijela je državna novinska agencija IRNA.

Natanc je glavni iranski centar za obogaćivanje uranijuma, u kojem ima oko 16.000 centrifuga, dok se još oko 3.000 centrifuga nalazi u postrojenje Fordo, ukopanom u planinu.

Podzemni objekti su ukopani ispod betona na oko 7,6 metara, koji pruža zaštitu od vazdušnih udara.

Natanc je među lokacijama koje sada prati Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poslije iranskog sporazuma o nuklearnoj energiji 2015. sa svjetskim silama.

IAEA nije još uvijek komentarisala incident.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je ranije saopštila da Iran obogaćuje uranijum čistoće od oko 4,5 odsto što je iznad limita od 3,67 posto koji je definisam sporazumom sa nuklearnim silama, ali daleko ispod nivoa oružja od 90 odsto.

Sjedinjene Države jednostrano su se povukle iz nuklearnog sporazuma u ​​maju 2018. godine, stvarajući napetost između Teherana i Vašingtona.

Iran sada krši sve proizvodne granice utvrđene sporazumom, ali još uvijek dozvoljava inspektorima i kamerama IAEA-e da nadgleda njegove nuklearne lokacije.

Međutim, u oktobru prošle godine su iranski zvaničnici odbili da dozvole inspektoru IAEA da uđe u taj objekat u Natancu oktobru, nakon što su navodno testirali pozitivne rezultate na sumnju na tragove eksplozivnih nitrata.

Preporučujemo za Vas