Demonstrant iz Hong Konga uhapšen na letu za London, osumnjičen je za ubistvo policajca

Usvajanje kineskog zakona o nacionalnoj bezbjednosti za Hong Kong izazivalo je duboku zabrinutost i žaljenja u u sijvetu uz ocjenu da je zakonom ukinuto načelo "jedna zemlja,dva sistema"u okviru koga je gradu obecan visok stepen autonomije prilikom prelaska sa britanske na kinesku vlast1997 godine

265 pregleda 0 komentar(a)
Hong Kong demostracija, Foto: Shoterstoke
Hong Kong demostracija, Foto: Shoterstoke

Policija Hong Konga uhapsila je rano jutros muškarca na letu za London, pod sumnjom da je ubio policajca tokom protesta protiv novog zakona o bezbijednosti za poluautonomnu kineske teritorije, saopštili su zvaničnici.

Oko 370 ljudi uhapšeno je juče za vrijeme protesta i posle protesta protiv zakona koji je Kina donijela da bi suzbila aktivnosti oko antivladinih protesta koji traju od juna prošle godine.

Zakon, koji je stupio na snagu u utorak, zabranjuje secesionističke, subverzivne i terorističke aktivnosti, kao i bilo kakve strane intervencije u gradu.

Usvajanje kineskog zakona o nacionalnoj bezbijednosti za Hong Kong izazvalo je duboku zabrinutost i žaljenja u svijetu, uz ocjenu da je zakonom ukinuto načelao "jedna zemlja, dva sistema" u okviru koga je gradu obećan visok stepen autonomije prilikom prelaska sa britanske na kinesku vlast 1997. godine.

Policija je juče na Tviteru objavila fotografiju policajca kome krvari ruka, navodeći da je uboden dok je hapsio za vreme protesta, a da su osumnjičeni pobegli.

Prema anonimnom policijaskom zvaničniku 24-godišnji muškarac Vong, uhapšen je na letu Kataji Pacifika za London.

Vong je juče kupio kartu i ukrcao se na let bez prtljaga, rekao je zvaničnik. Nije se odazvao na poziv posade aviona i nije sjedeo na svom mestu.

Policija ga je uhapsila posle identifikacije, a lokalni mediji su javili da je uhapšen jer je njegov rođak prijavio policiji da planira da otputuje.

Britanija je juče saopštila da će produžiti pravo boravka za skoro 3 miliona građana Hong Konga koji ispunjavaju uslove za britanski pasoš, naglašavajući da će ispuniti svoju istorijsku dužnost prema svojoj bivšoj koloniji.

Oni koji ispunjavaju uslove moći će da žive i rade u Velikoj Britaniji pet godina, pre nego što podnesu zahtev za državljanstvo.

Osobe koje su rođene u Hong Kongu pre no što je vraćen Kini 1997.godine maju status tzv. britanskog prekomorskog državljanina (British National Overseas).

Vlasnici BNO pasoša imaju pravo da borave u Britaniji šest meseci bez vize, kako je juče najavljeno to bi se produžilo na 12 meseci u svrhu studiranja i rada, što bi u budućnosti otvorilo put za dobijanje državljanstva.

Australijski premijer Skot Morison rekao je danas da njegova vlada razmatra sličan potez, a Tajvan je otvorio kancelariju kako bi pomogao građanima Hong Konga da se presele na Tajvan zbog posla i iz drugih razloga.

Bonus video: