Razbijena svjetska mreža za šifrovanu komunikaciju kriminalnih grupa

"Šokantno je vidjeti sa kakvom lakoćom i bez ikakvih skrupula se razgovara i planiraju ova teška krivična djela", ističu zvaničnici

2292 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ilustracija
Ilustracija, Foto: Ilustracija

Francuski i holandski pravosudni i policijski zvaničnici saopštili su danas da su razbili svjetsku mrežu za šifrovanu komunikaciju EncroChat koju su isključivo koristile kriminalne organizacije, šverceri narkotika i nalogodavci i izvršioci atentata.

Predstavljena kao "potres" za kriminalne organizacije, ta zajednička operacija je dovela do "višestrukih hapšenja" u nekoliko evropskih zemalja i spriječila brojna krivična djela, objašnjeno je na konferenciji za novinare u Hagu, sjedištu Evrodžasta (Eurojust), tijela za pravosudnu saradnju evropskih zemalja.

Zajednička francusko-holandska istraga, pod okriljem Evrodžasta i uz podršku evropske policijske agencije Evropol (Europo), omogućila je posljednjih mjeseci da se presretne i u realnom vremenu dešifruje, bez njihovog znanja, "više od 100 miliona poruka" koje su kriminalci širom svijeta razmenjivali na EncroChatu.

Presrijetanje poruka je završeno 13. juna kada je mreža shvatila, prema jednoj poruci "upozorenja" upućenoj svim korisnicima, da postoji "ilegalno infiltriranje" državnih tijela, pa se svima "savjetuje" da se otarase svojih telefona.

Prema zvaničnicima, gotovo svi korisnici ovog četa, njih 90 do 100 odsto, povezano je sa organizovanim kriminalom, a za čet je tokom 2020. korišćeno oko 50.000 telefona.

Šifrovani telefoni su otkriveni 2017. u Francuskoj prilikom operacije protiv organizovanog kriminala. Istragu je od 2018. godine vodilo specijalizovano tužilaštvo u Lilu.

Francuski zvaničnici za sada ne žele da saopšte detalje operacije koja je u toku, ali holandske vlasti navode da je ovom akcijom spriječeno na desetine nasilnih krivičnih dela, uključujući otmice, ubistva i oružane napade.

"Šokantno je vidjeti sa kakvom lakoćom i bez ikakvih skrupula se razgovara i planiraju ova teška krivična djela", ističu zvaničnici.

Samo u Holandiji je uhapšeno "više od 100 osumnjičenih", zaplijenjeno je "više od 8.000 kilograma kokaina i 1,2 tone metamfetamina u kristalu", otkriveno "19 laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga" i zaplijenjeno automatsko oružje, luksuzni satovi, 25 automobila, kao i 25 miliona eura.

Bonus video: