Turbulentno na svjetskim tržištima: Wall Street doživio najveći pad u posljednjih šest godina

Tržišni analitičari su neko vrijeme predviđali pad, naglašavajući da su padovi od 10% ili više uobičajeni na tržištu. Ali dvije godine pada nije bilo, iako su po mnogim merilima dionice bile skupe.
85 pregleda 2 komentar(a)
Pad berza Australija, Foto: Reuters
Pad berza Australija, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2018. 08:48h

Svjetske berze su danas zabilježile gubitke, a američki indeks Dau Džons je izgubio čak 4,6 odsto vrijednosti., što je najveći pad za šest i po godina.

Pad indeksa na Vol stritu je započeo u petak, usljed zabrinutosti investitora da bi veća inflacija i kamate mogle usporiti ekonomski rast.

Banke su danas prošle najgore jer su u slobodnom padu prinosi na obveznice i kamatne stope. Zdravstvene, tehnološke i industrijske kompanije su sve imale velike gubitke, a akcije energetskih kompanija su potonule s padom cijene nafte.

Tržišni analitičari su neko vrijeme predviđali pad, naglašavajući da su padovi od 10% ili više uobičajeni na tržištu. Ali dvije godine pada nije bilo, iako su po mnogim merilima dionice bile skupe.

Povećana inflacija može da podstakne Federalne rezerve da brže podižu kamatne stope, što bi moglo usporiti privredni rast tako što bi pozajmljivanje novca poskupjelo i za građane i za preduzeća. I prinosi obveznica godinama nisu bili toliko visoki kao do sada. To ih čini privlačnijim za investitore od ulaganja u akcije.

Koliko god ponedjeljak bio loš, tržište je vidjelo i mnogo lošije dane tokom finansijske krize. Pad indeksa "Dau Džouns" od 777 poena septembra 2008. bio je 7,0 odsto, daleko veći nego u ponedeljak.

Dolar je u ponedjeljak pao sa 110,28 jena na 109,70. Euro je pao sa 1,2451 dolara na 1,2399 dolara.

Pale su i cijene nafte, pa referentna američka nafta WTI košta 63,6 dolara po barelu posle pojeftinjenja od 2,8 odsto, dok britanska nafta Brent iz Severnog mora posle pojeftinjenja od dva odsto košta 67.2 dolara po barelu.

Zlato je pojeftinilo za 80 centi na 1,336.50 dolara za uncu. Srebro je palo za četiri centa na 16,67 dolara za uncu. Bakar je porastao za tri centa, na 3,22 dolara po kilogramu.

I tržišta u Evropi i Aziji osjetila efekat

U Evropi su najznačaniji indeksi takođe bili u crvenom.

Dok Njemačka čeka rezultat pregovora konzervativaca i socijal-demokrata o vladi, indeks DAX je izgubio 0,8 odsto vrijednosti. Francuski CAC 40 i britanski FTSE 100 su pali za 1,5 odsto.Indeks Nikei je tokom dana imao najveći jednodnevni pad od 1990, ali se do kraja dana nešto oporavio tako da zatvaranju berze Nikei bilježi pad od 4,7 odsto.

Hongkonški Hang Seng pao je 4,1 odsto, a južnokorejski Kospi 1.4 odsto.

Tramp: "Ekonomske osnove izuetno snažne"

Američki predsjednik Donald Tramp se bavi "osnovama" dugoročne ekonomije koja je i dalje "izuzetno snažna", saopštila je Bijela kuća nakon panike koja je u ponedeljak nastala zbog pada indeksa na Vol stritu.

"Predsjednik se fokusira na naše dugoročne ekonomske osnove koje su izuzetno snažne, uz jačanje ekonomskog rasta, istorijski nisku stopu nezaposlenosti i rast zarada američkih radnika", rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Bonus video: