pojedine zemlje-članice odbijaju da obnove mandat deziru

Diplomatska bitka u OEBS-u oko kontrole slobode štampe

Bivši državni sekretar Francuske za evropska pitanja, Arlem Dezir, ljetos završava svoj prvi obnovljivi trogodišnji mandat

1200 pregleda 0 komentar(a)
Arlem Dezir, Foto: Beta/AP
Arlem Dezir, Foto: Beta/AP

Mandat predstavnika za slobodu medija u OEBS-u je ugrožen jer pojedine zemlje-članice te multilateralne organizacije odbijaju da ga obnove za šta je rok 18. jul, saznala je danas agencija AFP od nekoliko izvora.

"Neke države ne prihvataju našu ulogu i zaboravljaju da su predstavniku za medijske slobode same dale mandat da interveniše u slučaju njihovog kršenja", izjavio je za AFP sadašnji predstavnik, Francuz Arlem Dezir.

Diplomata iz zemlje-članice Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), s kojim je razgovarao AFP pod uslovom anonimnosti, potvrdio je da su veto u junu najavile države bliske Rusiji i Turskoj.

"Azerbejdžan i Tadžikistan izrazili su predsjedništvu OEBS protivljenje" obnavljanju mandata Dezira, iako je to uobičajeno poslije nečijeg prvog mandata, rekao je taj izvor.

Isti diplomata rekao je da će Rusija i Turska sada možda tražiti kandidata za predstavnika u zemljama svoje zone uticaja, ali njega će vjerovatno odbaciti Zapad zbog masovnog zatvaranja ljudi koje je Ankara izvela poslije pokušaja puča 2016. godine i zbog uloge koju pripisuju Moskvi u širenju "lažnih vijesti".

Bivši državni sekretar Francuske za evropska pitanja, Arlem Dezir, ljetos završava svoj prvi obnovljivi trogodišnji mandat, a ima ovlašćenja za pomaganje progonjenim novinarima i osiguranje poštovanja demokratskih obaveza zemalja-članica OEBS-a čije je sjedište u Beču. Ta multilateralna organizacija pokriva cijelu Evropu, Centralnu Aziju, Sjedinjene Države i Kanadu.

"Postoji široka podrška drugih država za obnavljanje mog mandata, ali nekoliko zemalja vjeruje da pritiskom na instituciju, a ne reformisanjem sopstvenih politika, može izbjeći svoje odgovornosti", rekao je Dezir ne navodeći koje su to države.

Preporučujemo za Vas