Snage bezbjednosti upale u Vrhovni sud Maldiva, uhapšen bivši šef države

Uvođenjem vanrednog stanja olakšava se hapšenje, pretresanje, oduzimanje imovine i ograničavanje slobode okupljanja
70 pregleda 1 komentar(a)
Maldivi policija, Foto: Reuters
Maldivi policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2018. 20:38h

Snage bezbjednosti Maldiva upale su večeras u zgradu Vrhovnog suda nekoliko sati pošto je u toj zemlji proglašeno vanredno stanje, rekao je poslanik opozicije Ahmed Maluf.

Agencija AP prenosi da je Vlada Maldiva danas proglasila vanredno stanje zbog političke krize započete sukobom šefa države i Vrhovnog suda oko oslobađanja lidera opozicije.

Uvođenjem vanrednog stanja olakšava se hapšenje, pretresanje, oduzimanje imovine i ograničavanje slobode okupljanja, navodi agencija AP.

Zvaničnici nisu potvrdili da je vojska ušla u Vrhovni sud.

AFP javlja da je bivši predsjednik Maldiva Momun Abdul Gajum uhapšen večeras pošto je sadašnji predsjednik Abdulah Jamin proglasio vanredno stanje.

Bivši 80-godišnji predsjednik koji je vladao 30 godina, do prvih demokratskih izbora 2008. godine, u najnovijoj političkoj krizi je na strani opozicije, a njegova ćerka kaže da je uhapšen u svojoj kući u glavnom gradu, Maleu.

Vrhovni sud je prošle nedjelje naložio oslobađanje više lidera opozicije, što je dovelo do sukoba tog suda i predsjednika Abdule Jamina. Izbila je i politička kriza uz nasilne demonstracije u glavnom gradu, Maleu.

Maldivi, najmanja zemlja Azije, na više od hiljadu koralnih ostrva usred Indijskog okeana, sa svega 400.000 stanovnika, mahom muslimana, nezavisnost od Velike Briotanije je dobila 1965. godine i potom decenijama bila pod autokratskom vladavinom, uz niz političkih kriza. Višepartijska demokratija je uvedena prije 10 godina.