Sjeverna Koreja: Ne planiramo nastavak pregovora sa SAD ukoliko...

Pregovori su propali jer su Amerikanci odbacili sjevernokorejski zahtjev za ukidanje većeg dijela sankcija u zamenu za djelimično smanjenje nuklearnog arsenala Pjongjanga

4172 pregleda 0 komentar(a)
Sa susreta Kima i Trampa, Foto: AP
Sa susreta Kima i Trampa, Foto: AP

Sjeverna Koreja je ponovila danas da ne planira nastavak pregovora o nuklearnom oružju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ukoliko Vašington ne odbaci "neprijateljsku" politiku prema Pjongjangu.

Zamjenica ministra spoljnih poslova Čo Son Hui je time odgovorila na izjavu Džona Boltona, bivšeg savjetnika predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost, da će Donald Tramp možda zatražiti još jedan sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom kao "oktobarsko iznenađenje" uoči američkih predsjedničkih izbora.

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in koji je pomogao da 2018. godine uopšte dođe do pregovora Vašingtona i Pjongjanga, koji su prekinuti februara prošle godine, izrazio je nadu da će se Tramp i Kim sastati prije novembarskih izbora u SAD.

Pregovori su propali jer su Amerikanci odbacili sjevernokorejski zahtjev za ukidanje većeg dijela sankcija u zamenu za djelimično smanjenje nuklearnog arsenala Pjongjanga.

Potom je Kim je u ovu godinu ušao s obećanjem da će ojačati nuklearnu silu Sjeverne Koreje radi odvraćanja "gangsterskih" sankcija i pritiska SAD, a uslijedile su izjave da više neće biti bilateralnih sastanaka na vrhu "kojima bi se Tramp mogao hvaliti", osim ako ne da nešto krupno zauzvrat.

Neki analitičari smatraju da će Sjeverna Koreja izbjegavati pregovore sa SAD bar do tamošnjih predsjedničkih izbora u novembru, nadajući se promjeni vlasti u Vašingtonu.

Bonus video: