Bivši savjetnik američkog predsjednika

Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja, lideri Kosova i Srbije su to pominjali 2018.

"Bilo je to vrlo kontroverzno unutar tih država, ali se meni učinilo da je to vrijedno napora. Jedna od stvari o kojima su razgovarali bila je mogućnost razmjene teritorija"

22978 pregleda 35 reakcija 16 komentar(a)
Dćon Bolton, Foto: Beta/AP
Dćon Bolton, Foto: Beta/AP

Bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton izjavio je da pitanje korekcije granice između Kosova i Srbije nije bila njegova ideja.

Kako prenosi Gazeta ekspres, Bolton je na posredan način priznao da je bio upoznat sa tom idejom, za koju je rekao da je ideja predsjednika Kosova i Srbije.

Bolton je rekao da su u slučaju Kosova i Srbije postojale indikacije još 2018. da su lideri hteli da to pitanje riješe, jer su vidjeli da ne mogu da ostvare stvarni nezavisni ekonomski razvoj i stabilnost dok se njihovi odnosi ne normalizuju.

"Bilo je to vrlo kontroverzno unutar tih država, ali se meni učinilo da je to vrijedno napora. Jedna od stvari o kojima su razgovarali bila je mogućnost razmjene teritorija", rekao je Bolton za albanski portal Faksveb.

Bolton je rekao da su ovakvu ideja dočekali sa gnušanjem Njemačka, Zapadna Evropa, ali i u pojedinim djelovima Balkana.

"Moja ideja nije razmjena teritorija, ali lideri Kosova i Srbije su to tražili. Mislio sam da se moraju preduzeti određeni koraci na Balkanu i u Istočnoj Evropi. Prvo, da se smanji ruska uključenost. Na Balkanu sam rekao da opasnost ostaje sa neriješenim sporovima, to je plodno tlo za nekoga ko može da stvori sukobe", istakao je Bolton, a preneo Kosovo onlajn.

Preporučujemo za Vas