Netanjahuov sin preuzima ulogu skandal majstora

Sin izraelskog premijera stalna je tema informativnih emisija zbog kontroverznih stavova i razuzdanog načina života

4537 pregleda 0 komentar(a)
Jair Netanjahu, Foto: AP
Jair Netanjahu, Foto: AP

Dok je u toku suđenje za korupciju izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, njegov 28-godišnji sin je vođa kontranapada na kritičare i državne institucije koje vode proces protiv dugogodišnjeg izrealskog lidera.

Miljenik nacionalističke baze premijera i desničarskih lidera širom svijeta, Jair Netanjahu je postao stalna tema informativnih emisija, sukobljavajući se sa novinarima na društvenim mrežama, prijeteći tužbama neprijateljima njegovog oca i objavljujući na Internetu sadržaj toliko uvredljiv da je čak i Fejsbuk u jednom trenutku suspendovao njegov nalog.

Samo u prošlih mjesec dana, mladi Netanjahu je, kako prenosi AP, pozvao na protjerivanje manjina iz Tel Aviva, na Tviteru objavio diskreditovanu teoriju zavjere da je bivši predsjednik SAD Barak Obama rođen u Keniji i tvrdio da je jedna novinarka „preko kreveta“ došla do posla.

Međutim, njegovi najoštriji napadi usmjereni su na izraelske medije, pravosuđe i policiju zbog kako tvrdi ljevičarskog, ideološkog pohoda u cilju zbacivanja njegovog oca. Jair Netanjahu poziva na otvaranje istrage protiv državnog tužioca zbog njegovih „zločina“, poredi načelnika policije sa Tonijem Sopranom mafijaškim bosom iz televizijske serije i naziva istražitelje Štazijem, Gestapom i „političkom policijom izraelske hunte“.

Sve to je dio kampanje, koju je u blažoj mjeri sprovodio i njegov otac, za koju kritičari upozoravaju da podriva povjerenje javnosti u demokratske institucije u zemlji.

„Voljeli bismo kada bismo mogli da ga tretiramo kao neprijatnost, kao teško dijete koje stalno blamira svog oca. Međutim, istina je da je on uticajan“, kazao je za AP Raviv Draker, ugledni televizijski novinar istraživač i omiljena meta Netanjahuovih, za kojeg su i otac i sin na Tviteru nedavno objavili da bi voljeli da ga vide u zatvoru. „On ima izuzetno ekstremne stavove i to utiče na postupke premijera“.

Mada nema zvaničnu poziciju, Jair Netanjahu se smatra ključnim savjetnikom i tvorcem očeve sve agresivnije strategije na društvenim mrežama.

Netanjahu je suočen sa optužbama za prevaru, zloupotrebu povjerenja i primanje mita u nizu korupcionaških slučajeva koji su rezultirali iz njegovih veza sa bogatim prijateljima. On odbacuje optužbe.

Godinama je njegova supruga Sara bila na meti napada zbog ekstravagantnog ukusa, zloupotrebe državnih sredstava i navodnog zlostavljanja osoblja. Međutim, nedavno njihov najstariji sin je preuzeo primat. On je ključna ličnost i nizu skandala dok živi privilegovanim životom na račun poreskih obveznika, piše AP.

Jair Netanjahu je izazvao kontroverzu objavivši antisemitsku karikaturu kao odgovor kritičarima svog oca, vulgarno vrijeđajući ženu u parku koja mu je rekla da treba da pokupi za svojim psom i saopštivši na Tviteru da se nada da će stariji ljevičarski demonstranti umrijeti od kovida-19.

Premijer je u par navrata bio primoran da se ogradi od ponašanja svog sina, poput posjete striptiz baru sa bogatim prijateljima, ali ga generalno brani i podržava.

Anšel Fefer, kolumnista lista „Harec“ i autor nedavne biografije premijera, kazao je da Jair Netanjahu omogućava njegovom ocu da testira granice onoga što će javnost prihvatiti. „Ako ode predaleko, oni mogu da kažu: pa to je samo Jair“.

Jair Netanjahu je imao samo četiri godine kada je njegov prvi put postao premijer 1996. godine. i odrastao je pod budnim okom javnosti. Njegove pristalice tvrde da je on žrtva istih ljudi koji napadaju njegovog oca. Međutim, mediji uglavnom ignorišu njegovu stariju polusestru Noa i mlađeg brata Anvara, 26-godišnjeg povučenog studenta.

Jair Netanjahu, koji i dalje živi sa roditeljima, tvrdi da nema političkih ambicija. U jedinom intervjuu za izraelske medije on se prošle godine žalio zbog cijene koju je njegova porodica platila za svoj status. Kazao je da su tri godine koje je njegov otac proveo van politike ranih 2000-ih bila najsrećnije.

„Moj otac je odlučio da ostavi po strani dobar život koji je vodio i da se vrati u blato zbog njegovig poziva“, kazao je Jair. „Moje jedino političko učešće je ono što vidite na mojim nalozima na Fejsbuku i Tviteru“.

Bonus video: