SZO priznaje da postoje dokazi da se kovid-19 prenosi vazduhom

Svaka promjena koju bi SZO napravila u procjeni rizika od prenosa može uticati na sadašnje smjernice o držanju fizičke distance od najmanje jednog metra. Vlade koje se oslanjaju na SZO za smjernice, takođe bi morale da prilagode mjere javnog zdravlja u cilju suzbijanja širenja virusa

44169 pregleda 489 reakcija 31 komentar(a)
SZO, Foto: AP
SZO, Foto: AP

Svjetska zdravstvena organizacija priznala je juče da „postoje dokazi“ da se novi koronavirus prenosi vazduhom, nakon što je grupa naučnika pozvala ovu globalnu organizaciju da ažurira svoje smjernice o tome kako se ova respiratorna bolest širi među ljudima.

„Razgovarali smo o mogućnosti transmisije vazduhom i kapljične transmisije kao načinima prenosa kovida-19“, kazala je Marija fon Kerkov, šefica tehničkog tima za pandemiju koronavirusa u SZO.

SZO je prethodno saopštila da se virus koji izaziva kovid-19 primarno širi preko kapljica koje zaražena osoba izbacuje iz nosa i usta i koje brzo padaju na tlo.

Međutim, u otvorenom pismu ovog agenciji sa sjedištem u Ženevi, objavljenom u ponedjeljak u žurnalu Kliničke infektivne bolesti, 239 naučnika u 32 zemlje naveli su dokaze za koje tvrde da pokazuju da lebdeće čestice virusa mogu zaraziti osobu koja ih udahne.

Zbog toga što te čestice mogu duže ostati u vazduhi, naučnici su pozvali SZO da ažurira smjernice.

Benedeta Alegranci, šefica tima za prevenciju i kontrolu zaraze u SZO kazala je da postoje dokazi o transmisiji koronavirusa vazduhom, ali da nijesu definitivni.

„Mogućnost prenosa kroz vazduh u javnim okruženima - naročito u specifičnim uslovima, gužvama, zatvorenim i slabo provjetrenim prostorima - nemoguće je odbaciti“, kazala je ona.

Svaka promjena koju bi SZO napravila u procjeni rizika od prenosa može uticati na sadašnje smjernice o držanju fizičke distance od najmanje jednog metra. Vlade koje se oslanjaju na SZO za smjernice, takođe bi morale da prilagode mjere javnog zdravlja u cilju suzbijanja širenja virusa.

Fon Kerkov je kazala da će SZO u narednih nekoliko dana objaviti naučni izvještaj u kojem će sažeti poznate informacije o načinima prenosa virusa.

„Sveobuhvatan paket intervencijaje potreban kako bi se zaustavila transmisija“, kazala je ona.

Bonus video: