Tramp pokrenuo proceduru povlačenja SAD iz SZO

Stefan Dujarić, portparol generalnog sekretara UN, potvrdio je da su ih SAD obavijestile o povlačenju, koje stupa na snagu od 6. jula 2021. godine.

20917 pregleda 9 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Tramp i zvanično je pokrenuo proceduru za povlačenje SAD iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Tramp je još krajem maja saopštio da namjerava da povuče Ameriku iz ove globalne organizacije, optužujući je da je pod kontrolom Kine u jeku pandemije koronavirusa.

Uprkos pozivima Evropske unije i ostalih država, on je kazao da će povući SAD a sredstva koja su do sada donirana toj organizaciji usmjeriti negdje drugo.

Tramp je sada obavijestio Ujedinjene nacije i Kongres o svojim namjerama, mada bi kako prenosi BBC cijeli proces mogao trajati godinu dana.

Stefan Dujarić, portparol generalnog sekretara UN, potvrdio je da su ih SAD obavijestile o povlačenju, koje stupa na snagu od 6. jula 2021. godine.

Senator Robert Menendez, vodeći demokrata u odboru za međunarodne odnose ovim povodom se oglasio na Tviteru:

"Kongres je primio obavještenje da je predsjednik zvanično povukao SAD iz SZO u jeku pandemije. Amerikanci ostaju sami i bolesni“.

Jedan visoki zvaničnik američke administracije kazao je za CBS njuz da je Vašington predložio detaljan plan za reformu SZO i da je direktno u tome učestvovao, ali da je SZO odbila da reaguje.

"Zbog toga što nijesu sproveli tražene i prijeko potrebne reforme, mi ćemo danas prekinuti naš odnos“, kazao je zvaničnik, a prenosi BBC.

SAD su najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije, a tokom 2019. godine one su tojinstituciji donirale više od 400 miliona dolara što je oko 15 odsto ukupnog budžeta SZO.

Povlačenje SAD će dovesti u pitanje finansijsku održivost SZO i budućnost novih programa u promovisanju zdravstvene njege i suzbijanju bolesti, navodi BBC.

Bonus video: