američki nuklearni arsenal 20 puta veći od kineskog

Peking traži od Vašingtona da smanji nuklearno naoružanje

Vašington iznova poziva Kinu da se pridruži trilateralnim pregovorima o produžavanju Novog START-a, sporazuma Rusije i SAD o nuklearnom oružju koji ističe u februaru 2021.

2073 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina bi "rado" učestvovala u trilateralnim pregovorima o kontroli naoružanja s Sjedinjenim Američkim Držama i Rusijom, ali samo ako su SAD voljne smanjiti svoj nuklearni arsenal na kineski nivo, kazao je danas zvaničnik kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Vašington iznova poziva Kinu da se pridruži trilateralnim pregovorima o produžavanju Novog START-a, sporazuma Rusije i SAD o nuklearnom oružju koji ističe u februaru 2021.

Fu Kong, koji je na čelu odjeljenja za kontrolu naoružanja, ponovio je da Peking nema namjeru pridružiti se pregovorima dvaju bivših neprijatelja iz doba Hladnog rata, s obzirom na to da je američki nuklearni arsenal 20 puta veći od kineskog, prenosi Hina.

"Uvjeravam vas, ako SAD kažu da su spremne spustiti se na kineski nivo, Kina će odmah drugi dan rado učestvovati u pregovorima. No, mi znamo da se to neće dogoditi", rekao je Kong.

Prema njegovim riječima, pozivi SAD Kini ne služe ničem drugom nego odvraćanju pažnje i izgovor su Vašingtonu da odustane od produženog sporazuma Novi START.

Istaknuo je da Kina "ne izbjegava međunarodni proces nuklearnog razoružanja", nego da je spremna u okviru Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija razgovarati s pet stalnih članica o smanjenju nuklearne prijetnje.