Erdogan: SAD usamljene u odluci da priznaju Jerusalim

Turski predsjednik je naglasio da Turska predvodi 1,7 milijardi muslimana širom svijeta, jer trenutno predsjedava Organizacijom za islamsku saradnju
5 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2018. 19:04h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su SAD usamljene u odluci administracije predsjednika Donalda Trampa da priznaju Jerusalim kao prijestonicu Izraela.

Redžep Tajip Erdogan je to rekao uoči odlaska u Italiju i Vatikan, gdje će se sutra sresti sa papom s kojim se, kako se očekuje, razgovarati o pitanju statusa Jerusalima, prenosi AP.

Erdogan je naglasio da Turska predvodi 1,7 milijardi muslimana širom svijeta, jer trenutno predsjedava Organizacijom za islamsku saradnju, dok je papa Franjo "broj jedan" među katolicima.

"Ova dva važna bloka su u stvari odlučujući elementi u ovom regionu", rekao je Erdogan istakavši značaj Jerusalima za nekoliko svjetskih religija, piše Tanjug.

Teme sastanka Erdogana i pape Franja će, takođe, biti i situacija u Siriji, izbjeglička kriza, problemi islamofobije i rasizma u svijetu.

Erdogan je prvi turski predsjednik koji će posjetiti Vatikan, navela je ranije turska televizija TRT.

Nakon zvanične posjete Vatikanu, Erdogan će se u Rimu sastati sa svojim italijanskim kolegom Serđom Matarelom, a potom i sa italijanskim premijerom Paolom Đentolinijem.

Bonus video: