umrlo preko pola miliona ljudi

SZO: Pandemija se još može staviti pod kontrolu

"Postoje brojni primeri u cijelom svijetu koji su pokazali da iako je epidemija vrlo intenzivna ona i dalje može biti dovedena pod kontrolu," rekao je novinarima generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus

5245 pregleda 5 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Beta/AP
Gebrejesus, Foto: Beta/AP

Šef Svjetske zdravstvene organizacije rekao je danas da je još moguće staviti epidemiju Kovida-19 pod kontrolu iako se broj slučajeva zaraženih više nego duplirao posljednjih šest nedjelja.

"Postoje brojni primeri u cijelom svijetu koji su pokazali da iako je epidemija vrlo intenzivna ona i dalje može biti dovedena pod kontrolu," rekao je novinarima generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, navodeći kao primjer Španiju, Italiju i Južnu Koreju.

"Samo agresivno djelovanje zajedno sa nacionalnim jedinstvom i svjetskom solidarnošću može da preokrene put pandemiije", rekao je on.

On je ponovio značaj detektovanja zaraženih, trasiranja kontakata izolovanja obolelih da bi se prekinuo lanac prenosa infekcije.

U pandemiji novog koronavirusa umrlo je preko 550.000 ljudi u svijetu od kada je kancelarija SZO u Kini prijavila pojavu bolesti krajem decembra, prema bilansu koji sastavlja agencija Frans pres na osnovu zvaničnih izvora.

Dijagnostikovano je preko 12 miliona slučajeva, od kojih najmanje 6,5 miliona se do danas smatra izliječenim.

Međutim iako se ublažavanje restriktivnih mjera nastavlja u brojnim zemljama jača strahovanje od novog talasa.

U slučaju ponovnog pojavljivanja slučajeva zaraze treba "djelovati brzo" rekla je Marija Fan Kerhove, zvaničnica SZO zadužena za pitanje Kovida-19.

Majkl Rajan, zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije, takođe je pozvao vlasti da brzo suzbijaju žarišta zaraze da bi izbegli izolaciju cijele zemlje.