Kina: SAD da smanje nuklearni arsenal, nikada nećemo prvi upotrijebiti nuklearno oružje

"Nadamo se da će SAD odbaciti mentalitet Hladnog rata i ozbiljno pristupiti svojoj specijalnoj i primarnoj odgovornosti da se nuklearno razoruža", naveo je Portparol kineskog ministarstva odbrane Ren Guoćijang
0 komentar(a)
SAD, Kina, Foto: Shutterstock
SAD, Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2018. 08:21h

Kina je danas kritkovala nuklearnu strategiju SAD u kojoj se Peking prikazuje kao potencijalni nuklearni protivnik i pozvala Vašington da smanji svoj arsenal i pridruži se promovisanju regionalne stabilnosti.

Kinesko ministarstvo odbrane je saopštilo da je kineski nuklearni arsenal na "minimalnom nivou" potrebnom za bezbjednost i navelo da Kina nikada neće prva upotrijebiti nuklearno oružje "pod bilo kojim okolnostima".

U američkoj nuklearnoj strategiji objavljenoj u petak navodi se da Vašington želi da spriječi Kinu da pogrešno zaključi da je upotreba nuklearnog oružja, koliko god bila ograničena, prihvatljiva.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Ren Guoćijang je rekao da Kina "izražava čvrsto protivljenje" američkoj strategiji.

"Nadamo se da će SAD odbaciti mentalitet Hladnog rata i ozbiljno pristupiti svojoj specijalnoj i primarnoj odgovornosti da se nuklearno razoruža", naveo je Ren.

Kineska Narodno-oslobodilačka armija posjeduje peti po veličini nuklearni arsenal u svijetu, s 300 bojevih glava, prema podacima stokholmskog Međunarodnog instituta za istraživanje mira. SAD i Rusija zajedno imaju oko 14.000 nuklearnih bojevih glava, odnosno svaka od njih ima 20 puta više od Kine.

U saopštenju ministarstva se navodi da su globalni mir i razvoj "nepovratne tendencije" i poziva Vašington da zajedno s Kinom radi na "zajedničkom čuvanju mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu i u svijetu".

Peking je u sporu s većim brojem susjeda zbog svojih pretenzija u Južnom kineskom moru.

Bonus video: