novi ekser u kovčeg filipinske demokratije

Zabranjen rad medijskoj grupaciji ABS-CBN na Filipinima, kritički nastrojenoj prema vlasti

ABS-CBN je u ostrvskoj zemlji imao 38 televizijskih kanala i 21 radio-stanicu koji su stizali do 70 odsto od 107 miliona stanovnika azijske države

4284 pregleda 5 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Arman Baylon/AP
Rodrigo Duterte, Foto: Arman Baylon/AP

Na Filipinima je zabranjen rad mreži kritičkih medija. Predsjednik Rodrigo Duterte vlada brutalno i ne trpi kritike, pa ipak je većina na njegovoj strani, a otpor je slabašan, komentariše novinar DW Rodion Ebighauzen.

U petak je filipinski parlament odlučio da medijska grupacija ABS-CBN, kojoj je licenca oduzeta još u maju, više ne može da emituje program. Zvanično objašnjenje: prethodna licenca je zloupotrebljena, kompanija izbjegava plaćanje poreza. Radna grupa parlamenta je negirala da oduzimanje licence ima veze sa sadržajem izvještavanja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

No nema dileme da ovo jedino ima veze upravo sa izveštavanjem, to jest slobodom medija i mišljenja na Filipinima.

ABS-CBN je u ostrvskoj zemlji imao 38 televizijskih kanala i 21 radio-stanicu koji su stizali do 70 odsto od 107 miliona stanovnika azijske države. Ta medijska grupacija se usudila da ne prikazuje izborne spotove predsjednika Rodriga Dutertea, pa čak i da realno prikaže Duterteov takozvani rat protiv droge – brutalni pohod protiv sopstvenog stanovništva u kojem je za četiri godine stradalo najmanje 27.000 ljudi.

Oduzimanje licence je nastavak duge liste Duterteovih mjera koji ima prost odgovor na sve probleme: više vojske, više policije, manje priče. To pokazuju i rat protiv droge, kao i novi zakon koji dozvoljava bezbjednosnim snagama da drže osumnjičene u dugom pritvoru bez ikakvog naloga.

Duterte vraća Filipine u vremena diktatora Markosa koji je vladao gvozdenom pesnicom i opljačkao zemlju do krvi. Markos je srušen 1986. nakon mahom mirnih protesta. Tada je postojao široki opozicioni pokret u kojem je učestvovala i katolička crkva.

Od toga danas nema ni traga. Naprotiv, podrška Duterteu i dalje je ogromna. U januaru je objavljena anketa prema kojoj je 82 odsto Filipinaca zadovoljno Duterteom.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Predsednik profitira od toga što nema alternativa. Iako je svima jasno da se siromaštvo ne može upucati, da se zavisnici od droga ne liječe palicama ili da separatisti ne postaju lojalni građani kad im se pištolj uperi u čelo.

Tek nekoliko poslanika se usuđuje da kritikuje Duterteovu politiku. Senatorka Lejla de Lima je nakon žustre kritike rata protiv droge još 2017. uhapšena, jer je tobože umiješana u trgovinu narkoticima. Do danas je u zatvoru.

Katolička crkva je podijeljena i gubi povjerenje, jer se malodušno suočila sa slučajevima seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika. Privreda i tradicionalno bogate i uticajne porodice drže jezik za zubima sve dok mogu da vode svoje biznise.

Mediji poput ABS-CBN su stalno na udaru, na društvenim mrežama se teško bore protiv Duterteovih botova koji šire lažne vijesti i huškaju na kritičare. Gubitak licence za ovu medijsku grupaciju je novi ekser u kovčeg filipinske demokratije.