Sjeverna Koreja koristila ambasadu u Njemačkoj za dobijanje vojne tehnologije

Njemačka unutrašnja obavještajna služba dobila je naznake o takvoj ramjeni 2016. i 2017. godine, prema istraživanju njemačke televizije
65 pregleda 2 komentar(a)
sjeverna koreja ambasada Berlin, Foto: Twitter
sjeverna koreja ambasada Berlin, Foto: Twitter
Ažurirano: 03.02.2018. 17:29h

Sjevernokorejska ambasada u Berlinu služila je za dobijanje tehnologije za nuklearni i balistički program Pjongjanga, rekao je šef njemačke unutrašnje obavještajne službe Hans-Georg Masen u razgovoru za javnu njemačku televiziju ARD.

"Mogli smo da konstatujemo da su se iz (ambasade) obavljale takve aktivnosti nabavke. Po našem mišljenju to je bilo za raketni program, ali takođe djelimično i za nuklearni program" Sjeverne Koreje, rekao je on.

On je ovo rekao u danas objavljenim odlomcima dokumentarnog filma ARD-a koji će biti u cjelosti emitovan u ponedjeljak uveče.

Po njemu ta tehnologija koja nije tačno precizirana koristi se za civilne svrhe ali takođe i vojne.

"Kada konstatujemo takve stvari mi ih zaustavimo. Ali ne možemo da garantujemo da primjetimo ili blokiramo svaki pokušaj", rekao je on.

Njemačka unutrašnja obavještajna služba dobila je naznake o takvoj ramjeni 2016. i 2017. godine, prema istraživanju njemačke televizije.

Jedan sjevernokorejski diplomata je navodno pokušao 2014. da dobije materijal upotrebljen za proizvodnju hemijskog oružja.

Izvještaje UN u koji je agencija Frans pres imala uvid juče ukazuje da je Sjeverna Koreja za devet mjeseci 2017. godine izvezla proizvode zabranjene sankcijama UN i time zaradila 200 miliona dolara.

Izvještaj takođe ukazuje na projekte vojne saradnje sa Sjevernom Korejom u Africi i u regionu Azije i Pacifika, kao i sa Sirijom i Mjanmarom u okviru balističkih raketa. Dokument govori o sporazumima o konvencionalnom oružju i sajber operacijama za kradju vojnih tajni.

Kako navodi agencija Frans pres, sjevernokorejske diplomate imaju ključnu ulogu u razvoju zabranjenih sjevernokorejskih programa naoružanja. Oni pružaju logističku podršku za prebacivanje oružja, vojnih tehničara i doprinose obavještajnim operacijama.

Bonus video: