Svaka treća mlada osoba u riziku od teškog oblika COVID-19, posebno pušači

Istraživanje je pokazalo da su mlađi muškarci bili izloženi većem riziku od teškog oblika COVID-19

8108 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Novo istraživanje objavljeno u “Journal of Adolescent Health” pokazalo je da je svaka treća mlađa osoba u riziku od teškog oblika COVID-19, a pušenje ima veliku ulogu u tom riziku, piše N1.

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku pregledali su više od 8.000 učesnika uzrasta od 18 do 25 godina koji su učestvovali u Nacionalnom istraživanju kako bi vidjeli šta je razlog njihove zdravstvene ugroženosti teškim oblikom COVOD-19 u odnosu na postavljene pokazatelje rizika iz Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), uključujući i navike povezane sa konzumiranjem cigareta.

Istraživači su otkrili da je 32 odsto ukupne populacije ranjivo kada je u pitanju težak oblik COVID-19.

Međutim, kada je grupa učesnika koji su pušili klasične cigarete ili e-cigarete izvučena iz analize, procenat ugroženosti bio je smanjen za pola.

„Razlika između procjena u velikoj mjeri se odnosi na značajan deo mladih. Jedan od 10 su prijavili da su svakodnevno konzumirali cigarete, dok je jedan od 14 prijavilo da je koristilo e-cigarete svaki dana“, kaže se u izveštaju u kom takođe stoji da:

„Nasuprot tome, relativno manji broj mladih je izvijestio o medicinskim stanjima koja je CDC identifikovala kao ozbiljne rizike od bolesti.“

Istraživanje je pokazalo da su mlađi muškarci bili izloženi većem riziku od teškog oblika COVID-19. Iako je više žena prijavilo da imaju astmu i imunološka stanja, viša stopa pušenja kod muškaraca to prevazilazi.

Međutim, gledajući samo nepušače, žene su imale veći rizik.

"Nedavni dokazi govore da je pušenje povezano sa većom vjerovatnoćom napredovanja COVID-19, uključujući povećanu težinu bolesti”, rekla je Sali Adams, vodeća autorka studije, u saopštenju za javnost.

"Pušenje može imati značajne efekte kod mlađih osoba koji obično imaju nisku stopu hroničnih bolesti", stoji u saopštenju.