Bivši savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost

Bolton: Propuštena prilika za rješavanje pitanja Kosova

Bolton smatra i da ideja o zamjeni teritorija nije negativno uticala na tok pregovora, već da je "dala prostora Srbiji i Kosovu da dalje istražuju"

4753 pregleda 3 komentar(a)
Džon Bolton, Foto: Beta/AP
Džon Bolton, Foto: Beta/AP

Bivši savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost, Džon Bolton, ocijenio je da su Srbija i Kosovo možda daleko od tačke u kojoj je rješenje problema bilo moguće, a da su strahovi u vezi sa mogućom razmjenom teritorije "pretjerani", navodeći da su "ozbiljni" evropski igrači takođe razmišljali o toj ideji.

"Definitivno se čini da su se obje strane povukle sa pozicija sa kojih su mogle da premoste razlike. Moguće je da smo imali priliku da se stvari riješe, a da smo tu priliku sada propustili. Ali, smatram da je objema stranama vrijeme pokazalo da neće napredovati dok se ovi problemi ne riješe na zadovoljavajući način", izjavio je Bolton u intervjuu za BIRN koji je danas objavljen.

Povodom ideje o razmjeni teritorija, Bolton kaže da bi SAD "podržale ako bi same strane smatrale da bi promjena granica kao dio sveobuhvatnog rješenja imala smisla". "Ako bi Kosovo i Srbija pristali na razmjenu teritorija (kao dio sveobuhvatnog rješenja), da li će im neko sa strane zaista reći da to rješenje nije zadovoljavajuće, bilo u SAD ili u Evropi? Ne vjerujem", dodaje on.

Bolton demantuje američkog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova, Ričarda Grenela, da je njegova ideja razmjena teritorija. "On zaista ne zna o čemu priča. U tom trenutku, Evropa je takođe razmišljala o toj ideji, i mnogi su zauzeli potpuno isti stav. Razumijem zabrinutost nekih na Balkanu da će, ako se neke granice budu promijenile, sve ostale biti u opasnosti. Razumijem to što govore, ali mislim da je taj strah preuveličan", kaže Bolton.

Povodom ranije izjave da je o rješavanju kosovskog pitanja razgovarao sa "ozbiljnim Evropljanima koji su bili uključeni, poput Tonija Blera", Bolton kaže da bivši britanski premijer sada "ima organizaciju koja se bavi rješavanjem međunarodih sporova". "Radeći kao premijer, stekao je mnogo iskustva, i mislim da su i Srbija i Kosovo mislili da bi mogao da pomogne da kroz svojevrsne neformalne kanale podrži nastavak pregovora", kaže Bolton.

Bolton smatra i da ideja o zamjeni teritorija nije negativno uticala na tok pregovora, već da je "dala prostora Srbiji i Kosovu da dalje istražuju". "I, znate i sami, neuspjeh je uvijek opcija, i neuspjeh je ono što imamo ovde. Neuspjeh koji se nastavlja", navodi Bolton.

Upitan da li je Balkan nevažan administraciji predsjednika Donalda Trampa, Bolton kaže da misli upravo suprotno. "Ne, mislim da je upravo suprotno. Mislim da smo se fokusirali na ruske napore da uzdrmaju situaciju na Balkanu. Ne nužno da se vrate na stare dane Hladnog rata, ali sigurno da prošire i povećaju ruski uticaj u regionu, što bi, smatram, bilo štetno i po američke interese, ali i po interese samih balkanskih zemalja", kaže on.

Bolton takođe kaže da je Balkan područje za koje je smatrao da nije dobijalo adekvatnu pažnju SAD u Trampovoj administraciji, kao ni prije toga u Obaminoj administraciji. "Tako da, da sam ostao duže, mislim da bih mogao da garantujem da bi (Balkan) dobio više pažnje, dodaje on.

Upitan zašto u svojoj knjizi "Soba u kojoj se sve dogodilo" ne pominje navodni državni udar u Crnoj Gori 2016. i pokušaj Rusije da svrgne sa vlasti neku evropsku vladu, Bolton kaže da "misli da postoje razne ruske aktivnosti na Balkanu koje izazivaju veliku zabrinutost".

"Postoje priče o tome da Rusi plaćaju evropske političare, ne samo na Balkanu, već i na drugim mestima. Znamo da su Rusi pokušali da se umiješaju u izbore u Americi, tako da ne sumnjam u ruske napore za ponovim širenjem uticaja na mjestima na kojima su u vrijeme Sovjetskog Saveza bili uticajni. Pogledajte istoriju i pogledajte geografiju Balkana, nema sumnje da je meta, i to je ono što me brine", dodaje on.

Na pitanje o trenutku objavljivanja optužnice protiv Hašima Tačija i da li je to pokušaj EU da ostavi SAD po strani, Bolton kaže da nema dokaza za to i ističe da je stabilnost Balkana sigurno u interesu SAD. "Voljeli bismo da radimo sa Evropskom unijom, i ne mislimo da samo EU zna šta su odgovori", navodi Bolton.

Upitan da li je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, sada izgubio svog glavnog saveznika, Bolton kaže da ne misli da je išta izgubljeno. "Mislim da se sada nalazimo u situaciji u kojoj će mnogi napori na globalnom nivou morati da budu ostavljeni po strani", dodaje on.

Povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici, Bolton kaže da je to "vjerovatno najgori eksces kada je u pitanju čitav proces raspada Jugoslavije, koji je pokazao koliko se međunarodna zajednica neodgovorno ponijela i sigurno je nešto što će ostati urezano u sjećanjima".

"Mnogo je stvari urezano u sjećanja, ali to ne znači da ne može da se nastavi sa rješavanjem sporova sa kojima se ljudi danas suočavaju. Ako živite u prošlosti, ponavljaćete prošlost", dodaje bivši Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Preporučujemo za Vas