i drugih zločina nad muslimanima

Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici i njegovog negiranja u Kongresu SAD

U Rezoluciji se dodaje i da su Slobodan Milošević i jugoslovenska vlada direktno podržali etničko čiščenje, što je dovelo do raseljavanja više od dva miliona osoba i preko 100.000 ubijenih, desetine hiljada silovanih, mučenih i zlostavljanih, uključujući koncentracione logore na području Prijedora

4046 pregleda 13 komentar(a)
Memorijalni centar u Potočarima, Srebrenica, BiH, Foto: Beta
Memorijalni centar u Potočarima, Srebrenica, BiH, Foto: Beta

Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici, ali i izjava, dijela i politika koje dovode u pitanje genocid, upućena je u Predstavnički dom američkog Kongresa, javlja Radio Slobodna Evropa (RFE).

Zastupnica u Predstavničkom domu Edi Bernis Džonson (Eddie Bernice Johnson) uputila je u taj dom Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine.

Rezoluciju koja je 13. jula upućena Komitetu za oružane snage podržali su i njene stranačke kolege, zastupnici iz reda demokrata, Eliot Engel (Eliot Engel) i Džejms Mekgavern (James McGovern).

"Snage bosanskih Srba deportovale su žene, djecu i starije osobe autobusima, ali su više od 8.000 muškaraca i dečaka, uglavnom bošnjačkih, zadržali na zbirnim mjestima pod njihovom kontrolom, a zatim su pogubili zarobljenike i zakopali ih u masovne grobnice", navodi se u Rezoluciji.

U Rezoluciji se dodaje i da su Slobodan Milošević i jugoslovenska vlada direktno podržali etničko čiščenje, što je dovelo do raseljavanja više od dva miliona osoba i preko 100.000 ubijenih, desetine hiljada silovanih, mučenih i zlostavljanih, uključujući koncentracione logore na području Prijedora.

Rezolucija podsjeća da je Radovan Karadžić osuđen za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i da su on i Ratko Mladić osuđeni na doživotnu kaznu zatvora pred Haškim tribunalom, kao i da su Haški tribunal i Međunarodni sud pravde presudili da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Neki istaknuti zvaničnici Srbije i zvaničnici bosanskih Srba, uključujući aktuelnog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, genocid u Srebrenici lažno označavaju 'izmišljenim mitom i najvećom obmanom 20. veka', negiraju da je masakr u Srebrenici bio genocid ili na drugi način pokušavaju da trivijalizuju opseg i značaj genocida", dodaje se u tekstu.

U zaključku, Rezolucijom se osuđuje genocid koji su počinile srpske snage u BiH, osuđuju se izjave, dijela i politike koje dovode u pitanje genocid.

"Podstiče se Vijeće za implementaciju mira (PIC) da da puna ovlašćenja Kancelariji visokog predstavnika BiH, te podstiče visoki predstavnik da koristi puna ovlašćenja kako bi osigurao da se Opšti okvirni sporazum za mir u potpunosti sprovede i da pozove na okončanje istorijskog revizionizma, što se posebno odnosi na genocid u Srebrenici", navodi se u zaključku.

SAD se ohrabruju da održe politiku koja podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pozivaju se svi politički lideri da prestanu da koriste retoriku podjela kako bi postigli kratkotrajne ciljeve.

"Apelujemo na sve političke lidere da pokažu hrabrost zalažući se za toleranciju, empatiju i međusobno poštovanje u svrhu njegovanja trajnog pomirenja, mira i prosperiteta za građane BiH", navodi se u zaključcima i dodaje da ostaje zabrinutost da etničke tenzije koje izazivaju politički lideri mogu odvratiti od oporavka i pomirenja u BiH, pa čak i podstaći novo nasilje sa potencijalno smrtonosnim posljedicama.

Mnogi u Republici Srpskoj, institucije, opštine, odaju počast i veličaju ratne zločince u pokušaju da ponovo napišu istoriju, te da školski programi uče djake lažnim narativima o Srebrenici ili je izostavljaju, dodaje se u Rezoluciji.

U Rezoluciji se ukazuje i da su "neke nevladine organizacije u Srbiji posvećene ljudskim pravima i pravdi bile od velike pomoći u dokumentovanju zločina koji su se dogodili tokom sukoba u BiH, kao i njihovih počinilaca, i neumorno su radili na podsticanju srpskih zvaničnika i javnosti da priznaju zločine koje su počinile srpske snage tokom tog sukoba i podržale potragu za pravdom za ove zločine".

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari je 11. jula obeležena 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.