Vrhovni sud SAD odobrio još jednu smrtnu kaznu na federalnom nivou

Vlada predsjednika Donalda Trampa koji je pristalica većeg pribjegavanja smrtnoj kazni, nakon 17 godina je ponovo počela da sprovodi smrtne kazne na federalnom nivou

2197 pregleda 1 komentar(a)
Parki, Foto: BETAPHOTO
Parki, Foto: BETAPHOTO

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država (SAD) dao je danas "zeleno svijetlo" za izvršenje još jedne smrtne kazne na federalnom nivou nakon neuspjeha više žalbi advokata koji se pozivaju na mentalno stanje osuđenika.

Tom odlukom će Vesli Parki (68) biti drugi osuđenik koji će ove nedjelje biti pogubljen, nakon što je ova najteža kazna izvršena u utorak nad Danijelom Lijem.

Vlada predsjednika Donalda Trampa koji je pristalica većeg pribjegavanja smrtnoj kazni, nakon 17 godina je ponovo počela da sprovodi smrtne kazne na federalnom nivou. Druge dvije egzekucije su predviđene u petak i 28. avgusta.

Parki je 2003. proglašen krivim za silovanje i ubistvo 16-godišnje devojke. Njegovo pogubljenje je bilo zakazano za srijedu, ali je odloženo zbog žalbi advokata i njegovih rođaka koji navode da je kazna "nehumana" pošto osuđenik ima Alchajmerovu bolest i šizofreniju.

"Zahtjev za obustavu izvršenja smrtne kazne... se odbacuje", navodi se u odluci Vrhovnog suda koji je poništio presudu okružnog suda o obustavi izvršenja. Četiri od devet sudija Vrhovnog suda nisu se, međutim, složila sa tom odlukom.

Prije Danijela Lija, samo tri osobe su pogubljene na federalnom nivou od 1974. godine, uključujući pogubljene Timotija Mekveja 2001. godine zbog napada u Oklahoma Sitiju 1995. kada je poginulo 168 osoba.

Bonus video: