Optužili Ruse za krađu podataka o vakcini protiv koronavirusa

Ruska novinska agencija RIA prenijela je izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova koji je kazao da Moskva odbacuje optužbe Londona, za koje je kazao da nijesu potkrijepljene dokazima

11075 pregleda 82 reakcija 17 komentar(a)
Gnusni napadi na institucije koje se bore protiv pandemije: Dominik Rab, Foto: Reuters
Gnusni napadi na institucije koje se bore protiv pandemije: Dominik Rab, Foto: Reuters

Hakeri koje podržava ruska država pokušavaju da ukradu podatke o istraživanjima za vakcinu i liječenje kovida-19 od akademskih i farmaceutskih kompanija širom svijeta, saopštio je juče britanski Nacionalni centar za sejberbezbjednost (NCSC).

U koordinisanom saopštenju Britanija, SAD i Kanada su napade pripisale grupi APT29, takođe poznatoj kao „Cozy Bear“, za koju tvrde da djeluje u ime ruske obavještajne službe.

„Osuđujemo ove gnusne napade na one koji rade ključni posao u borbi protiv pandemije koronavirusa“, kazao je direktor operacija NCSC Pol Čičester.

Ruska novinska agencija RIA prenijela je izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova koji je kazao da Moskva odbacuje optužbe Londona, za koje je kazao da nijesu potkrijepljene dokazima.

Britanski ministar inostranih poslova Dominik Rab kazao je da je „potpuno neprihvatljivo“ da se na meti ruske obavještajne službe nađe istraživanje o pandemiji’.

„Dok drugi sprovode svoje sebične interese nesmotrenim ponašanjem, Velika Britanija i njeni saveznici nastavljaju rad na razvoju vakcine i zaštiti ljudskog zdravlja“, kazao je Rab u saopštenju.

NCSC je saopštio da se napadi grupe nastavljaju i da koristi niz tehnika i instrumenata, uključujući fišing i malver.

Kanadske vlasti su saopštile da napadi izazivaju reakciju i da je podignut stepen rizika za institucije javnog zdravlja. Kanadski centar za sajberprijetnje savjetovao je institucijama da preduzmu aktivnosti kako bi se zaštitile.

Rojters podsjeća da su Britanija i SAD u maju saopštile da mreže hakera napadaju nacionalne i internacionalne organizacije koje djeluju u cilju suzbijanja pandemije. Međutim, takvi napadi ranije nijesu bili eksplicitno pripisani Rusiji, a Britanija je do sada rijetko imenovala i direktno optužila neku državu da stoji iza koordinisanih sajbernapada, navodi „Gardijan“.

Grupa „Cozy Bear“ je postala piznata 2015. godine kada su istraživači u kompaniji Kasperski Lab ovim hakerima pripisali napade na Stejt department i Bijelu kuću.

Prethodno je rečeno da grupu kontroliše ruska špijunska agencija FSB.

Britanski zvaničnici nijesu kazali da li su hakerski napadi bili uspješni i da li su ukradene medicinske tajne.

ni su međutim naglasili da usljed napada nijedno istraživanje koje se odnosi na vakcinu nije kompromitovano.

Britanija prednjači u istraživanju za proizvodnju vakcine za koronavirus, a naučnici na Oksford univerziteti i Kraljevskom koledžu u Londonu su u poodmakloj fazi testiranja.

Rusija je ove nedjelje takođe saopštila da je zadovoljna rezultatima prvog testiranja svoje vakcine na ljudima. Istraživači su zaključili da je vakcina bezbjedna za upotrebu i da izaziva reakciju imunološkog sistema.

Iz Moskve je juče saopšteno da planiraju da proizvedu 30 miliona doza eksperimentalne vakcine u Rusiji i da imaju potencijal da proizvedu još 170 miliona u inostranstvu.

London: Moskva pokušala da utiče na ishod izbora 2019.

Britanija je juče saopštila i da je Rusija pokušala da se umiješa u opšte izbore u toj zemlji podstičući na internetu „histeriju“ oko nezakonito dobijenih osjetljivih dokumenata o planiranom sporazumu o slobodnoj trgovini sa Vašingtonom.

Rusija, koja se suočava sa optužbama za uplitanje u izbore u SAD i Francuskoj, opisala je ove navode „toliko nejasne i kontradiktorne da ih je praktično nemoguće razumjeti“.

„Gotovo je sigurno da su ruski akteri pokušali da se umiješaju u izbore 2019. koristeći nezakonito dobijena dokumenta iz vlade“, kazao je britanski šef diplomatije Dominik Rab.

„Osjetljiva dokumenta koja se odnose na sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i Britanije su dobijena na nezakonit način prije izbora 2019. i objavljena su na internetu preko platforme za društvene medije Reddit“, kazao je Rab u komentarima koje je iznio nekoliko sati nakon što je parlamentarna obavještajna i bezbjednosna komisija saopštila da će objaviti dugoodlagani izvještaj u ruskom uplitanju u britansku politiku.

Bonus video: