U POKRAJINI POD KONTROLOM POBUNJENIKA

Opservatorija: U Siriji stradalo 11 civila u napadima snaga sirijskih vlasti

Napad je izveden pošto su sirijske vlasti optužene da su koristile hlor u napadima u Guti. Američki zvaničnici su rekli da nije isključena mogućnost američkh vazdušnih napada u Siriji
1 komentar(a)
Istočna Guta, Foto: Reuters
Istočna Guta, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2019. 08:53h

Najmanje 11 civila poginulo je danas u Siriji u vazdušnim napadima pripisanim snagama sirijskih vlasti u istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi u blizini Damaska, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Napad je izveden pošto su sirijske vlasti optužene da su koristile hlor u napadima u Guti. Američki zvaničnici su rekli da nije isključena mogućnost američkh vazdušnih napada u Siriji.

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je danas da SAD strahuju da su sirijske vlasti koristile gas sarin, ali je dodao da još nema dokaza za to.

Prema njegovim riječima, neke nevladine organizacije i pobunjeničke grupe su navele da je korišćen sarin.

"Tražimo dokaze, za sada ih nemamo", dodao je Matis i upozorio da sirijske vlasti ne bi smjele da "ponovo krše konvenciju o hemijskom oružju".

Neimenovani američki visoki zvaničnik izjavio je juče da vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada i džihadisti Islamske države "i dalje koriste hemijsko oružje".

Istočnu Gutu su opkolile sirijske snage 2013. godine. U toj enklavi živi oko 400.000 ljudi kojima nedostaju osnovne namirnice i ljekovi.

Preporučujemo za Vas