Gvaido: Promjena vlade u Venecueli bi išla na ruku Rusiji i Kini

Gvaido je, u intervjuu agenciji Rojters, rekao da je stupio u kontakt sa obje zemlje, saveznice predsjednika Nikolasa Madura
822 pregleda 0 komentar(a)
Gvaido, Foto: Reuters
Gvaido, Foto: Reuters

Promjena vlade u Karakasu išla bi na ruku Rusiji i Kini, koje su dva glavna strana kreditora Venecuele, izjavio je venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsjednika.

Gvaido je, u intervjuu agenciji Rojters, rekao da je stupio u kontakt sa obje zemlje, saveznice predsjednika Nikolasa Madura, prenosi Tanjug.

"Ono što najviše odgovara Rusiji i Kini je stabilnost zemlje i promjena vlade", tvrdi Gvaido.

Venecuela planira da proda zlato UAE?

Venecuela namjerava u narednim danima da proda 15 tona zlata Ujedinjenim Arapskim Emiratima iz rezervi venecuelanske Centralne banke koje bi bilo isplaćeno u eurima, javila je agencija Rojters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika koji je upoznat sa tim planom.

Nikolas MaduroNikolas Maduro sa zlatnim polugama

Prodaja rezervi zlata ove godine počela je 26. januara, kada su u UAE poslate tri tone zlata, tvrdi zvaničnik.

Kako je naveo, prošle godine je Venecuela u Tursku izvezla zlato u vrednosti od 900 miliona dolara.

Plan je bio da se UAE do februara proda 29 tona zlada da bi se obezbijedila likvidnost za uvoz osnovnih proizvoda, dodaje izvor.

Prema podacima Centralne banke, rezerve zlata u Venecueli iznose 132 tone, a podijeljene su između Centralne banke i Banke Engleske.

SAD odbacile ponude Meksika,Urugvaja,Vatikana za posredovanje

SAD su odbacile ponude Meksika, Urugvaja i Vatikana da posreduju u dijalogu između predsjednika Venecuele Nikolasa Madura i lidera opozicije Huana Gvaida, koji se proglasio za privremenog predsjednika.

Neimenovani zvaničnik američke administracije je eksplicitno pomenuo ove tri zemlje na brifingu u četvrtak.

"Odbacujemo svake razgovore koji bi omogućili Maduru da ostane na vlasti", kazao je zvaničnik, prenosi AP.

On je ponovio stav SAD da Maduro više nije predsjednik Venecuele.

Meksiko i Urugvaj su u sredu objavile da će 7. februara održati međunarodnu konferenciju o krizi u Venecueli.

Te dvije zemlje ne priznaju Gvaida za predsjednika.

Gutereš: Spremni smo da povećamo aktivnosti u Venecueli

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponovo je ponudio svoju pomoć za pronalazak političkog rješenja za aktuelnu krizu u Venecueli.

U odgovoru na pismo, koje je putem Tvitera uputio opozicioni lider Huan Gvaido, istakao da je zabrinut zbog situacije i njenog uticaja po narod u toj zemlji.

Gvaido, koji se prošle nedelje proglasio privremenim predsjednikom, u pismu, datiranom na 26. januar, zatražio je međunarodnu humanitranu pomoć, pod koordinacijom UN, prenosi AP.

Portparolka UN Stefani Dujarik rekla je da je Gutereš naveo u odgovoru da su Ujedinjene nacije "spremne da povećaju svoje aktivnosti u Venecueli u oblastima humanitarne pomoći i razvoja".

Ona je, međutim, naglasila da je Gutereš rekao Gvaidu da su UN-u za to potrebni "pristanak i saradnja" vlade Nikolasa Madura, kojeg priznaju UN.

Dujarik rekla da Gutereš ponovo naglasio da o priznavanju vlada odlučuje Generalna skupština UN, koju čine 193 države članice, a ne generalni sekretar.

Bonus video: