Amerikanci troše više nego kad su radili


Građani SAD-a imaju pravo na dodatnih 600 USD sedmično do kraja jula, i to pored njihovih redovnih naknada za nezaposlene, prema CARES Zakonu – saveznom zakonu o olakšicama čiji je cilj pomoć domaćinstvima da prebrode ekonomske poteškoće uzrokovane pojavom pandemije, prenosi B92

4191 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Finansijska pomoć onima koji su izgubili posao usljed pandemije koronavirusa povećala je potrošnju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pa Amerikanci kupuju više nego dok su radili, pokazala su nedavna istraživanja.

Građani SAD-a imaju pravo na dodatnih 600 USD sedmično do kraja jula, i to pored njihovih redovnih naknada za nezaposlene, prema CARES Zakonu – saveznom zakonu o olakšicama čiji je cilj pomoć domaćinstvima da prebrode ekonomske poteškoće uzrokovane pojavom pandemije, prenosi B92.

Na osnovu istraživanja se može zaključiti da dodatak nije samo pomogao nezaposlenima da osiguraju egzistenciju, već im je omogućio i povećanje potrošnje. Nakon analize transakcija 61 hiljade domaćinstava koja su primila naknade za nezaposlene između marta i maja, analitičari JPMorgan Chase Instituta su zaključili da su domaćinstva potrošila deset odsto više nego prije pandemije.

Istraživači su ustanovili da je takvo ponašanje potrošača drugačije od onog koje je uočeno za vrijeme tipične recesije. Oni koji primaju finansijsku naknadu za nezaposlene obično smanjuju potrošnju sedam odsto, jer tipična takva naknada pokriva samo mali dio onoga što je osoba inače zarađivala.

Međutim, dodatna pomoć u okviru programa ističe na kraju mjeseca, a na taj način će se beneficije znatno smanjiti za preko 30 miliona Amerikanaca.

Osim što je to veliki udarac domaćinstvima, moglo bi predstavljati i ogroman rizik za čitavu američku ekonomiju, jer potrošačka aktivnost može dramatično pasti.

"Naše procjene sugerišu da će prestanak pomoći rezultirati velikim smanjenjem potrošnje, što može imati negativne efekte na domaćinstva i makroekonomsku aktivnost", naveli su analitičari Instituta JPMorgan Chase.

Još 1,3 miliona Amerikanaca prijavilo je nezaposlenost prošle sedmice, prema podacima američkog Ministarstva rada. Preko 51 milion američkih građana podnijelo je zahtjeve za beneficije za nezaposlene od početka krize izazvane pojavom koronavirusa.

Bonus video: