I ruski ambasador u Londonu negirao tvrdnje o pokušaju krađe informacija o vakcini protiv koronavirusa

Ruski ambasador Andrej Kelin je danas u intervjuu za BBC i to negirao, rekavši da se "mi (Rusija) uopšte ne miješamo" jer "ne vidimo smisao miješanja pošto bila na čelu ove zemlje (Velike Britanije) Konzervativna stranka ili Laburistička, mi ćemo nastojati da poboljšamo odnose"

4273 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji je danas u intervjuu za BBC ponovio stav zvanične Moskve da su "besmislene" tvrdnje da je ruska obaveštajna služba pokušala da ukrade informacije o pripremi vakcine protiv novog koronavirusa.

Obaveštajne službe SAD, Velike Britanije i Kanade su u četvrtak optužile hakersku grupu "APT29", nazvanu i "Cozy Bear", za koju se vjeruje da je dio ruske obaveštajne službe, da zlonamernim softverom napada akademske i farmaceutske istraživačke institucije uključene u razvoj vakcine, ali nisu objavile da li su ukradene bilo kakve korisne informacije.

Dan kasnije, u petak, Kremlj je "kategorički" odbacio tu tvrdnju. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova je pozvala Londnon da iznese dokaze, dok je predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov upozorio da će optužbe "negativno uticati na bilateralne odnose Rusije i Velike Britanije".

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab je u petak iznio i da su "ruski akteri" pokušali da se umiješaju i u prošlogodišnje britanske izbore "preuveličavajući" značaj državnih dokumenata koje su ukrali i objavili na internetu.

Ruski ambasador Andrej Kelin je danas u intervjuu za BBC i to negirao, rekavši da se "mi (Rusija) uopšte ne miješamo" jer "ne vidimo smisao miješanja pošto bila na čelu ove zemlje (Velike Britanije) Konzervativna stranka ili Laburistička, mi ćemo nastojati da poboljšamo odnose".

Bonus video: