Egipatski parlament odobrio slanje vojske u Libiju: Može li doći do direktnog sukoba s Turskom?

Poslije sjednice zatvorene za javnost, parlament Egipta, u kojem većinu imaju sljedbenici El-Sisija, odobrio je planove za slanje vojnika radi "odbrane egipatske nacionalne bezbjednosti"

6209 pregleda 1 komentar(a)
Sisi, Foto: Reuters
Sisi, Foto: Reuters

Egipatski parlament je danas odobrio korišćenje vojske izvan zemlje nakon što je predsednik Egipta Abdel Fatah El-Sisi zaprijetio vojnom akcijom protiv snaga u Libiji koje podržava Turska.

Taj potez bi mogao da dovede u direktan sukob Egipat i Tursku, bliske američke saveznike koji podržavaju suprotstavljene strane u libijskom građanskom ratu.

El-Sisi je upozorio da bi napad snaga podržanih od Ankare na strateški priobalni grad Sirt u Libiji predstavljao "crvenu liniju" i da bi Egipat u tom slučaju vojno intervenisao radi zaštite svoje zapadne granice.

Poslije sjednice zatvorene za javnost, parlament Egipta, u kojem većinu imaju sljedbenici El-Sisija, odobrio je planove za slanje vojnika radi "odbrane egipatske nacionalne bezbjednosti".

Turska u Libiji podržava jedinice koje ratuju na strani međunarodno priznate vlade u Tripoliju, dok je Egipat uz snage pod komandom Halife Haftara, koje kontrolišu istok zemlje.

Egipatska intervencija bi dodatno destabilizovala naftom bogatu Libiju.

U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen njen dugogodišnji lider Moamer Gadafi.

Libija je od 2015. godine podijeljena između dvije rivalske vlade, pobunjeničke na istoku i međunarodno priznate na zapadu zemlje.

Uz Tursku, vladu u Tripoliju podržavaju i Katar i Italija, dok Haftarove snage imaju podršku i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije.

Bonus video: