Pompeo: Nadam se da ćemo napraviti koaliciju koja razumije kolika je prijetnja od Komunističke partije Kine

Pompeo se sastao i s rukovodstvom Džonsonove Konzervativne stranke, koji su blokirali plan da se kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huavej dodijeli ograničeni udio u opremanju nove brze mobilne mreže 5G

3673 pregleda 2 komentar(a)
Pompeo i Rab, Foto: Reuters
Pompeo i Rab, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Majk Pompeo je prilikom današnje posjete Londonu oštro kritikovao kinesku Komunističku partiju zbog "neoprostivog" ponašanja tokom pandemije i "kršenja sloboda" u Hongkongu.

Pompeo je rekao da je imao "otvorene" razgovore s britanskim premijerom Borisom Džonsonom i ministrom spoljnih poslova Dominikom Rabom, i pozvao sve države koje cene slobodu i demokratiju da shvate koliku prijetnju predstavlja KP Kine.

"Nadamo se da ćemo moći da napravimo koaliciju koja to razumije", rekao je.

Velika Britanija je stavila van snage sporazum s Hongkongom o izručenju i obustavila prodaju oružja toj svojoj bivšoj koloniji koja je od 1997. godine autonomna kineska teritorija.

Razlog tim odlukama je to što je Peking donio strog zakon o državnoj bezbjednosti koji posebno pogađa Hongkong.

Sporazume s Hongkongom o izručenju su prije Velike Britanije otkazale Sjedinjene Američke Države (SAD), Australija i Kanada.

Kineski ambasador u Londonu Liu Siaoming je u poruci na Tviteru upozorio Veliku Britaniju da će "snositi posljedice narušavanja bilateralnih odnosa" i odluke Londona nazvao grubim miješanjem britanske vlade u unutrašnje stvari Kine.

Pompeo je rekao da su razgovori u Londonu bili konstruktivni, o temama "u rasponu od mobilne mreže 5G, do pregovora o sporazumu SAD i Velike Britanije o slobodnoj trgovini".

Pompeo se sastao i s rukovodstvom Džonsonove Konzervativne stranke, koji su blokirali plan da se kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huavej dodijeli ograničeni udio u opremanju nove brze mobilne mreže 5G.

SAD se kod svojih saveznika zalažu da izbegnu Huavej jer smatraju da bi kineska vlada mogla da koristi tehnologiju te kompanije za špijuniranje zapadnih zemalja.

Bonus video: