Uništavaju li Tramp i Tilerson diplomatsku službu: Treći po rangu diplomata Stejt departmenta podnosi ostavku

Podsekretar za javnu diplomatiju Stiven Goldstin demantovao je da je Šenonova ostavka povezana sa nezadovoljstvom zbog budžetskih rezova i reorganizacije u Stejt departmentu, u kojem još nije popunjeno 13 mjesta za pomoćnike sekretara i podsekretare, kao i desetine ambasadorskih položaja, navodi Glas Amerike
207 pregleda 1 komentar(a)
Tomas Šenon, Foto: Beta-AP
Tomas Šenon, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.02.2018. 20:39h

Treći po rangu diplomata u Stejt departmentu, podsekretar za politička pitanja Tomas Šenon, saopštio je u četvrtak da podnosi ostavku poslije gotovo 35 godina službe, čime se pridružio nizu kolega koji su se odlučili na taj potez poslije dolaska na vlast predsjednika Donalda Trampa, piše Glas Amerike.

"Moja odluka je lične prirode, donesena zbog želje da vrijeme provedem s porodicom, razmotrim svoj život i postavim novi smjer", naveo je Šenon u saopštenju.

Državni sekretar Reks Tilerson rekao je agenciji Asošijeted pres da je tražio od Šenona da ne podnosi ostavku, a kasnije je u saopštenju priznao da će njegov odlazak biti gubitak.

"Trideset pet godina iskustva nije nešto što možete da nadoknadite preko noći", istakao je Tilerson i pozdravio Šenonovo "enciklopedijsko poznavanje američke diplomatije".

Uprkos Tilersonovim pohvalama, Šenonov odlazak će vjerovatno obnoviti kritike da Tramp i Tilerson uništavaju diplomatsku službu, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među diplomatama i službenicima Stejt departmenta.

Podsekretar za javnu diplomatiju Stiven Goldstin demantovao je da je Šenonova ostavka povezana sa nezadovoljstvom zbog budžetskih rezova i reorganizacije u Stejt departmentu, u kojem još nije popunjeno 13 mjesta za pomoćnike sekretara i podsekretare, kao i desetine ambasadorskih položaja, navodi Glas Amerike.

Tomas Šenon je veoma cijenjen u američkoj diplomatskoj zajednici, a služio je za vrijeme mandata šest predsjednika.

Bonus video: