SAD tvrde da je konzulat bio centar špijunaže

Sjedinjene Države zahtijevaju da Kina zatvori diplomatsko predstavništvo u Hjustonu

2784 pregleda 0 komentar(a)
SAD očekuju da konzulat u Hjustonu bude zatvoren do petka, Foto: Rojters
SAD očekuju da konzulat u Hjustonu bude zatvoren do petka, Foto: Rojters

Sjedinjene Države zatražile su od Kine da zatvori svoj konzulat u Hjustonu, potvrdile su juče obje države, dodatno narušavajući ionako zategnute odnose, a jedan izvor je za Rojters kazao da Peking kao odgovor razmatra zatvaranje američkog konzulata u Vuhanu.

Vašington je u utorak „iznenada zatražio“ zatvaranje konzulata, saopštilo je kinesko ministarstvo inostranih poslova. Kineski mediji su objavili da je Kina dobila 72 sata da zatvori predstavništvo.

Peking je osudio potez „kao bez presedana“ i kao „nečuvenu eskalaciju“ i zaprijetio da će uzvratiti, ali nije naznačeno kakve mjere bi mogli preduzeti. Američki Stejt department je potvrdio odluku i saopštio da je donijeta kako „bi se zaštitila američka intelektualna svojina i privatne informacije o Amerikancima“.

Govoreći tokom posjete Danskoj, američki državni sekretar Majk Pompeo nije iznio detalje ali je ponovio optužbe protiv Kine za krađu američke i evropske intelektualne svojine, za koju je kazao da košta „stotine hiljada radnih mjesta“. „Predsjednik Donald Tramp je rekao dovoljno - nećemo dozvoliti da se to ponovo desi“, kazao je on na konferenciji za novinare.

Republikanski senator Marko Rubio je kazao da kje konzulat u Hjustonu bio „centar masovne špijunske operacije“.

„Njujork tajms“ je citirao vodećeg američkog diplomatu za istočnu Aziju, Dejvida Stilvela, koji je kazao da je konzulat u Hjustonu bio „epicentar“ napora kineske vojske da unaprijedi svoje sposobnosti šaljući studente na američke univerzitete. „Preduzeli smo praktičan korak kako bismo ih spriječili da to čine“, kazao je Stilvel za „Tajms“. On je kazao da su konzul u Hjustonu i još dvojica diplomata nedavno uhvaćeni u spornim aktivnostima na hjustonskom aerodromu dok su čekali polijetanje čarter leta za Kinu koji je Peking organizovao usljed putnih ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Odnosi između SAD i Kine su žestoko narušeni ove godine oko niza tema, počev od koronavirusa preko Huaveja do kineskih teritorijalnih pretenzija u Južnom kineskom moru i nametanja novog zakona o bezbjednosti u Hong Kongu.

Pogoršanje odnosa dešava se uoči predsjedničkih izbora u SAD u novembru, na kojima, kako piše Rojters, djeluje kao da se Donald Tramp i njegov demokratski rival Džo Bajden utrkuju ko će zauzeti oštriji stav prema Kini. Kasno u utorak veče u Hjustonu, lokalni mediji su prenijeli da se dokumenta spaljuju u dvorištu konzulata. Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Veng Venbin je kazao da konzulat funkcioniše normalno, odbijajući da komentariše te navode.

„SAD neće tolerisati kinesko kršenje našeg suvereniteta, zastrašivanje naših građana, kao što neće tolerisati ni nepravednu trgovinsku praksu Kine, krađu američkih radnih mjesta i drugo neprimjereno ponašanje“, kazala je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Peking je pozvao SAD da odmah povuku odluku u zatvaranju konzulata, jer će u suprotnom Kina reagovati protivmjerama.

Venbin je kazao da američka vlada maltretira kineske diplomate i zaposlene u konzulatu već neko vrijeme i da „zastrašuje i ispituje kineske studente oduzimajući im lične elektronske naprave, pa čak i pritvarajući ih“.

On je kazao da se SAD miješaju u rad kineskih diplomatskih misija, uključujući presrijetanje diplomatskih pošiljki i zapljenu kineskih predmeta za „zvaničnu upotrebu“. On nije precizirao da li se te aktivnosti odnose na konzulat u Hjustonu.

Upućeni izvor kazao je za Rojters da Kina razmatra zatvaranje američkog konzulata u Vuhanu, gdje je Stjet department povukao osoblje ranije ove godine zbog epidemije koronavirusa.

Prošlog mjeseca američka ambasada u Pekingu je saopštila da će SAD uskoro obnoviti operacije u Vuhanu.

Bonus video: