upozorio na politizaciju pandemije

Šef SZO o Pompeovim navodima da ga je Kina "kupila": Ti komentari su neistiniti, neprihvatljivi i bez ikakvog osnova

"Ako postoji jedna stvar koja je nama zaista važna i treba da bude važna cijeloj međunarodnoj zajednici to je spasavanje života. I SZO neće dozvoliti da joj bude skrenuta pažnja ovim komentarima"

12068 pregleda 9 komentar(a)
Tedros Adhamom Gebrejezus, Foto: AP
Tedros Adhamom Gebrejezus, Foto: AP

Šef Svjetske zdravstvene organizacije odbacio je danas kao "neistinite i neprihvatljive" navodne izjave državnog sekretara SAD Majka Pompea gdje ga optužuje da je "kupljen" od strane Kine.

"Ti komentari su neistiniti, neprihvatljivi i bez ikakvog osnova", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus na konferenciji za novinare upozoravajući još jednom protiv bilo kakve "politizacije" pandemije koronavirusa.

Prema britanskim listovima Tajms i Dejli Telegraf, američki šef diplomatije je u utorak oštro napao Svjetsku zdravstvenu organizaciju za vrijeme sastanka iza zatvorenih vrata sa britanskim poslanicima u Londonu.

Prema tim izvorima Pompeo je nazvao organizaciju "političkom" optužio doktora Tedrosa da ga je "kupila kineska vlada" kojoj duguje svoj izbor na čelo SZO 2017.

Tedros je rekao da je za SZO najvažnije spasavanje života.

"Ako postoji jedna stvar koja je nama zaista važna i treba da bude važna cijeloj međunarodnoj zajednici to je spasavanje života. I SZO neće dozvoliti da joj bude skrenuta pažnja ovim komentarima", prenosi AP.

Tedrosov odgovor Pompeu jedna je od njegovih najotvorenijih izjava poslije ponovljenih kritika administracije predsjednika Donalda Trampa upućenih toj agenciji UN za zdravstvo, navodi AP.

Poslednjih mjeseci Trampova administracija više puta je kritikovala odgovor SZO na pandemiju i njenu navodnu poslušnost Pekingu. SAD su 8. jula zvanično počele proceduru izlaska iz organizacije koju su finansirale decenijama. Time su sprovele u djelo prijetnje Trampa koji je najavio povlačenje SAD iz agencije u maju.