Vašington nastavlja da pojačava pritisak na EU

Evropska komisija traži ubrzanje aktivnosti protiv visoko rizičnih dobavljača 5G

Kao dio niza mjera koje je Komisija objavila u januarskom okviru 5G alata, države članice su bile zadužene da procjene profil rizika telekom operatera

2950 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Zemlje EU moraju da ubrzaju aktivnosti na ublažavanju rizika povezanih sa uvođenjem 5G tehnologije koje predstavljaju pojedini dobavljači, saopštila je danas Evropska komisija, prenosi Euroactiv.

Poziv dolazi u vrijeme kada Vašington nastavlja da pojačava pritisak na EU da zabrani kineskog dobavljača telekomunikacijske opreme Huavej, poslije nedavnih poteza u Velikoj Britaniji i Francuskoj da ograniče učešće te kompanije u njihovoj 5G mreži.

"Većina država članica još nije uspostavila ili saopštila jasne planove za efikasno rješavanje postojećih situacija zavisnosti od snabdjevača visokog rizika i sprečavanja budućih zavisnosti", navodi se u izvještaju o napretku bezbjednosti 5G u EU.

"Hitno je potreban napredak za ublažavanje ovog važnog rizika u cilju smanjenja zavisnosti na nivou Unije", dodaje se.

Kao dio niza mjera koje je Komisija objavila u januarskom okviru 5G alata, države članice su bile zadužene da procjene profil rizika telekom operatera, sa ciljem da primijene ograničenja za one dobavljače za koje se smatra da su visoko rizični.

Zvaničnik Komisije otkrio je danas da je dvije trećine zemalja članica napredovalo u primjeni paketa 5G alata do te mjere da su identifikovale listu visoko rizičnih dobavljača, ali da je samo trećina ovog broja iznijela planove za ograničenje učešća visoko rizičnih dobavljača.