Pompeo: Politika SAD prema Kini izbor između slobode i tiranije

Pompeo je ocijenio da Kina pokušava da postane globalna dominantna sila, a da je na unutrašnjem planu sve više autoritarna

2309 pregleda 0 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Beta/AP
Majk Pompeo, Foto: Beta/AP

Američki državni sekretar, Majk Pompeo, govorio je o zaoštrenom stavu Trampove administracije prema Pekingu, navodeći aktuelnu politiku SAD izborom između slobode i tiranije.

"Stara politika slijepog angažmana sa Kinom jednostavno neće biti od koristi. Ne smijemo je nastaviti i ne smijemo joj se vratiti. Predsjednik Tramp jasno je stavio do znanja da nam je potrebna strategija koja štiti američku ekonomiju i naš način života. Slobodan svijet mora da trijumfuje nad ovom novom tiranijom", rekao je Pompeo u Niksonovoj biblioteci u južnoj Kaliforniji, prenosi Glas Amerike.

Pompeo je istakao da je stari način angažovanja sa Kinom rezultirao samocenzurom među američkim biznisima i u Holivudu, dok je Kina nastavila sa represijom na svojoj teritoriji i u Hongkongu.

Ocijenio je i da Kina pokušava da postane globalna dominantna sila, a da je na unutrašnjem planu sve više autoritarna, kao i sve više neprijateljski raspoložena prema slobodama u inostranstvu.

Pompeov govor održan je iste nedjelje kada su SAD naredile zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu u roku od 72 sata, nazvavši ga centrom za špijunažu i krađu intelektualne svojine.

"Jedini način da se istinski izmijeni komunistička Kina je da se djeluje na osnovu toga kako se kineski lideri ponašaju, a ne šta kažu. Predsjednik Ronald Regan je rekao da je angažman sa Sovjetskim Savezom bio zasnovan na povjerenju, ali i verifikaciji. Kad je riječ o Kini, mislim da ne treba da imamo povjerenja i da treba da verifikujemo stvari", poručio je Pompeo.

Bonus video: