VoA: Tramp potpisao uredbe o smanjenju cijene ljekova u SAD

Američkog predsjednika kritikuju da ne upravlja dobro krizom koju je izazvala pandemija i da broj oboljelih od koronavirusa u SAD stalno raste što postaje centralna tema nepovljna za njega pred novembarske predsjedničke izbore

3234 pregleda 195 reakcija 3 komentar(a)
Tramp, Foto: Beta/AP
Tramp, Foto: Beta/AP

Predsjednik SAD Donald Tramp potpisao je četiri uredbe o smanjenju cijene ljekova na recept, prenio je danas Glas Amerike (Voice of America).

Jedna od uredbi dozvoljava legalni uvoz jeftinijih ljekova Kanade i nekih drugih zemalja, dok se drugom zahteva da popust koji proizvođači ljekova daju distributerima, od sada dobijaju i pacijenti.

Treća uredba odnosi se na smanjenje cijene insulina, a četvrta - koja možda neće ni biti primijenjena ako ne uspiju razgovori sa farmaceutskim kućama - traži da cijene ljekova u programu zdravstvenog osiguranja Mediker budu iste kao u drugim zemljama, navodi Glas Amerike.

Predsjednik SAD je rekao da su predstavnici farmaceutskih kuća tražili sastanak u Bijeloj kući. "Vidjećemo kako će to ići, mi smo spremni da krenemo s tim", rekla je direktorka programa Mediker Sima Verma.

Američko udruženje farmaceutskih proizvodjača i istraživača saopštilo je da su Trampove uredbe "bezobzirno skretanje pažnje koje oslabljuje odgovor na panedmiju" koronavirusa.

Tramp je već nekoliko puta pozivao da se smanji cijena ljekova, ali takav zakon nikad nije usvojen u Kongresu.

Mnogi od predsjednikovih ranijih pokušaja da snizi cijene ljekova su propali jer im se industrija protivila.

Tramp je najavio i novi predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, dodao je Glas Amerike.

Američkog predsjednika kritikuju da ne upravlja dobro krizom koju je izazvala pandemija i da broj oboljelih od koronavirusa u SAD stalno raste što postaje centralna tema nepovljna za njega pred novembarske predsjedničke izbore.

Bonus video: