Tramp kaže da pokušava da uspostavi red

Protesti u SAD i Trampova kampanja reda i zakona

Niz novih protesta zbog lošeg postupanja policije potresao je tokom vikenda gradove širom SAD

1216 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Beta/AP
Sa protesta, Foto: Beta/AP

Nasilni protesti rasplamsali su se u više američkih gradova iz solidarnosti s gradom Portlandom gdje su, uprkos protivljenju lokalnih vlasti, intervenisale federalne snage bezbjednosti po nalogu predsjednika Donalda Trampa, koji je u središte svoje kampanje za predsjedničke izbore u novembru stavio održavanje reda i zakona, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Niz novih protesta zbog lošeg postupanja policije potresao je tokom vikenda gradove širom SAD, stvarajući novu dilemu lokalnim vlastima, koje su uspjele da donekle ublaže tenzije na ulicama sve dok sukob zbog upotrebe federalnih agenata u saveznoj državi Oregon nije izazvao novi gnijev, piše Njujork tajms.

Scene iz Sijetla, Ouklenda i Los Anđelesa podsjetile su na tenzije u prvim danima protesta zbog nasilne smrti Džordža Flojda krajem maja, dok su, ukazuje list, neki demonstranti pribjegli destruktivnim metodama protesta, a policija upotrijebila agresivnu taktiku da ih smiri.

Katalizator posljednjih protesta je bilo razmještanje federalnih agenata u Portland u državi Oregon, navodi Njujork tajms i dodaje da su militarizovani napori da se uguše protesti kod federalne sudnice pokrenuli masovne demonstracije i svakodnevne sukobe u tom gradu, a takođe inspirisali nove proteste solidarnosti u drugim gradovima u kojima su ljudi izrazili duboku zabrinutost što je federalna vlada iskoristila proširena ovlašćenja u gradu koji je jasno stavio do znanja da se protivi prisustvu federalnih agenata.

Tramp je iskoristio scene nemira, s obaranjem statua i razbijanjem izloga, da pošalje poruku reda i zakona za svoju kampanju za reizbor, ističe Njujork tajms i dodaje da je predsjednik potrošio više od 26 miliona dolara za televizijske spotove koji prikazuju distopiju bezakonja s praznim policijskim stanicama, uz tvrdnju da bi to moglo da se desi ako na izborima pobijedi njegov rival, Džo Bajden.

Njujork tajms dodaje da su se demokrate koje su na čelu nekih gradova i saveznih država usprotivile dolasku federalnih agenata, ali su i izrazile nezadovoljstvo što neki na ulicama pretjeruju i idu na ruku predsjednikovom gambitu.

Protesti su eksplodirali širom SAD, pošto su nedjelje građanskih nemira i sukoba aktivista s vlastima proključale u subotu uveče s desetinama uhapšenih, dok je policija u pojedinim gradovima upotrijebila suzavac i biber sprej da razbije demonstracije, piše Vašington post.

Demonstracije su održane u nizu gradova, poput Los Anđelesa, Ričmonda, Omahe ili Ostina gdje je jedan čovek ubijen iz pištolja tokom protesta, ali je žarište protesta i dalje na sjeverozapadnoj pacifičkoj obali gdje je nedjelja sukoba aktivista i federalnih agenata u Portlandu, kako navodi list, upumpala novu energiju u pokret koji je počeo poslije policijskog ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu.

Demonstracije su dobile novu energiju nasilnim sukobima u Portlandu poslije, kako ocjenjuje BBC, duboko kontroverzne Trampove odluke da u taj grad pošalje federalne agente da štite vladine zgrade.

Federalne snage u neobilježenim vozilima su prošle nedjelje na silu otjerale demonstrante s ulica i, kako navodi britanski javni servis, privodili ih bez opravdanja, a takođe su protiv demonstranata koristile suzavac i neubojitu municiju.

Tramp kaže da pokušava da uspostavi red, ali je njegov pristup izazvao raširene kritike, kao i tužbe, navodi BBC, dodajući da su tokom vikenda demonstracije, između ostalog, održane u Luisvilu u Kentakiju, Aurori u Koloradu, Ričmondu u Virdžiniji i Njujorku.

Velike demonstracije prerasle su u nasilje širom zemlje tokom vikenda, kako su desetine hiljada Amerikanaca nastavile talas građanskih nemira protestujući zbog rasizma i taktike policije, pošto je predsjednik Tramp u fokus svoje kampanje za reizbor stavio red i zakon, piše Volstrit džurnal.

Poslije Portlanda, Tramp šalje federalne snage i u druge gradove da uguše proteste i suzbiju rast kriminala, ukazuje njujorški list i ističe da je većina agenata poslata u velike gradove koje vode demokrate. Ti policajci su izazvali uzbunu među gradonačelnicima i guvernerima od kojih su neki kritikovali Trampa da pokušava da ojača svoju izbornu bazu dok zaostaje u anketama za Bajdenom.

Omar Vasou, profesor s Univerziteta Prinston koji ispituje uticaj nasilja na kampanje za građanska prava, kaže da narativ koja strana izaziva nasilje na protestima ima važne konsekvence po izbore.

Zasad su demonstranti pridobili većinu simpatija i podrške poslije pojave snimaka kako pojedini policajci na protestima zbog pretjerane upotrebe sile odgovaraju pretjeranom upotrebom sile, podvlači Volstrit džurnal, ali ističe da to može da se promijeni i da bi demonstranti, ako budu viđeni kao agresori, mogli izgubiti simpatije javnosti.

"Ako vidimo porast nasilnog otpora demonstranata, to često postaje opravdanje za veću represiju države", rekao je Vasou.

Preporučujemo za Vas