PODACI WTO

Svjetski turizam zbog pandemije u gubitku od 320 milijardi dolara samo do maja

Broj međunarodnih turista je od januara do maja ove godine opao za 56 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, odnosno za 300 miliona turista, navela je WTO

3656 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pandemija koronavirusa izazvala je gubitak od 320 milijardi dolara svjetskom turizmu za period od januara do maja, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, saopštila je danas Svjetska organizacija turizma (WTO).

"To je trostruko veći gubitak za međunarodni turizam nego tokom svjetske ekonomske krize 2009. godine", ocenila je ta organizacija UN sa sjedištem u Madridu.

Broj međunarodnih turista je od januara do maja ove godine opao za 56 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, odnosno za 300 miliona turista, navela je WTO.

Uprkos sporom pokretanju turizma, posebno na sjevernoj hemisferi, "indeks poverenja koji je utvrdila WTO, najniži je u istoriji", ukazuje se u saopštenju.

Medju glavnim rizicima za turizam su ponovno jačanje pandemije i mogućnost širenja karantina, kao i to što su Kina i SAD "u mrtvoj tački", a ranije su bile glavni izvori turista.

Početkom maja, WO je predvidjala pad broja međunarodnih turista od 60 do 80 odsto za čitavu 2020. godinu, s gubicima koji bi mogli dostići 910 do 1.200 milijardi dolara.

Ta agencija kaže da je ugroženo 100 do 120 miliona radnih mjesta u turizmu svijeta.

Preporučujemo za Vas