Trampova okupacija američkih gradova

Predsjednik želi da u središte predizborne kampanje stavi red i mir, i da pritom iskoristi rasne tenzije i podjele

9404 pregleda 71 reakcija 15 komentar(a)
Federalni agenti na ulicama Portlanda, Foto: AP
Federalni agenti na ulicama Portlanda, Foto: AP

Predsjednik Amerike započinje rat negdje u svijetu da bi dobio izbore za koje misli da ih je već izgubio - je poznati filmski scenario. Međutim, predsjednik Amerike koji prijeti ratom američkim gradovima da bi preokrenuo izbornu kampanju, je nešto potpuno novo.

Ovako je njemački “Špigl” opisao odluku Donalda Trampa da pošalje federalne snage da uspostave red u gradovima poput Portlanda.

Glavni grad Oregona je dva mjeseca uzdrman demonstracijama protiv rasizma i policijske brutalnosti, koje su dio pokreta koji je zahvatio SAD nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja u Mineapolisu.

U oblacima suzavca, anonimni savezni agenti u borbenoj opremi bacaju šok bombe na mase, hapse demonstrante na ulicama i pritvaraju ih bez naloga. Tramp nastoji da predizbornu kampanju usmjeri na zakon i red - i, kako mnogi tvrde, da iskoristi rasne tenzije i podjele.

Govoreći da lokalni zvaničnici nisu u stanju ili ne žele da intervenišu, Tramp je u Portland poslao pripadnike agencija koje su pod Ministarstvom za domovinsku bezbjednost, da pojača i u nekim slučajevima zamijeni lokalnu policiju. Ta svojevrsna predsjednička milicija koristi brutalnu silu protiv pristalica pokreta Životi crnaca su važni. Do zuba naoružane snage bezbjednosti uglavnom se angažuju u antiterotističkim operacijama ili protiv švercera droge.

Sa protesta u Portlandu u ponedjeljak
Sa protesta u Portlandu u ponedjeljakfoto: AP

Kada se gradonačelnik Portlanda Ted Viler nagutao suzavca nakon obraćanja demonstrantima prošle nedjelje, desilo se nešto netipično u dugotrajnoj istoriji protesta u tom gradu - njegov prvi čovjek je nakon višegodišnjeg kontrolisanja protesta i sukoba, i sam postao demonstrant, navodi CNN.

Viler je prisustvo federalnih agenata u gradu opisao kao “neustavnu okupaciju”, a njihovu taktiku opisao kao “odvratnu”.

“Oni nisu adekvatno opremljeni, i zahtijevamo da odu,” rekao je za CNN. Svaki dan, stotine majki se mirno suprotstavlja vlastima. Sebe zovu “zid majki” i pjevaju “molim vas, ne pucajte” i dječje pjesme. Međutim, snage bezbjednosti nemaju obzira prema njima. “Svake noći, na majke se ispaljuje suzavac i prema njima se postupa nasilno,” rekla je Žoslin Meril, jedna od učesnica protesta.

Meril, koja ima troje djece, kaže da je položila zakletvu na ustav kao veteranka snaga avijacije. “Mislila sam da se ovo nikad desiti na teritoriji SAD.”

“Špigl” navodi da Tramp, koji u anketama zaostaje za demokratskim rivalom Džoom Bajdenom, radi nešto što nije nijedan njegov prethodnik - napada američke gradove. “Učinićemo nešto. U Njujorku, Čikagu, Filadelfiji, Detroitu i Baltimoru, vladaju liberalne demokrate, radikalna ljevica,” rekao je Tramp.

Tvrdi da će se isto desiti ostatku zemlje ako pobijedi Bajden. “Čitava zemlje će otići dođavola. I nećemo to dozvoliti.”

Nakon Portlanda, predsjednik se okrenuo gradovima u kojima, kako vjeruje, ima previše kriminala, koji tokom pandemije jeste porastao u nekim mjestima. Međutim, kako navodi “Špigl”, borba protiv kriminala je normalno odgovornost lokalne policije, a federalne snage priskaču samo ako to traže lokalne vlasti. Kritičari kažu da Tramp izaziva haos samo da bi se predstavio kao spasilac. Ljevičarska kolumnistkinja “Njujork tajms” Mišel Goldberg je napisala: “Počela je Trampova okupacija američkih gradova.”

“To djeluje kao posljednji očajnički pokušaj propalog lidera koji se nada da će se desiti neki veliki događaj koji bi mu omogućio da bude ponovo izabran u novembru,” ocjenjuje “Špigl”.

 Ogromne količine suzavca na demonstracijama
Ogromne količine suzavca na demonstracijamafoto: Reuters

Šest američkih gradonačelnika iz Demokratske stranke pozvalo je u ponedjeljak Kongres sa zaustavi Trampovo raspoređivanje saveznih snaga, tvrdeći da je to pogoršalo tenzije na protestima širom zemlje, prenio je Rojters. Zahtjev je upućen istog dana kada je tužilac Oregona objavio hapšenje 22 osobe na osnovu optužbi koje potiču iz sukoba sa saveznom i lokalnom policijom ispred federalne sudnice u Portlandu.

“Pozivamo Kongres da usvoji zakon koji jasno kaže da su ove akcije nezakonite i odvratne”, naveli su gradonačelnici Portlanda, Čikaga, Sijetla, Albukerkija, Nju Meksika, Kanzas Sitija, Misurija i Vašingtona D.C, u pismu liderima obiju stranaka u Senatu i Predstavničkom domu.

Na protestima je za vikend došlo do eskalacije nasilja i pojave rasista i naoružane Crnačke milicije.

Jedna osoba je ubijena na protestu u subotu Ostinu u Teksasu, a na dvije je pucano na demonstracijama u Aurori u Koloradu u nedjelju.

Policija u Sijetlu je uhapsila 45 osoba tokom protesta zbog raspoređivanja saveznoih agenata. Demonstranti u Los Anđelesu su se sukobili sa policijom ispred zgrade federalne sudnice.

Nasilje za vikend u centru Ričmonda izazvali su rasisti bijelci koji su se predstavljali kao učesnici protesta Životi crnaca su važni, saopštila je policija. Članovi grupe Crnačka milicija marširali su u subotu kroz Lujvil u Kentaiju, tražeći pravdu za Breonu Tejlor, crnkinju koju je ubila policija kada je upala u njen stan.

Nakon nasilja u Ouklendu u Kaliforniju, tokom protesta u nedjelju, gradonačelnica Libi Šaf je osudila “agitatore” zato što su uništili centar i dali Trampu “prizore koje želi” da bi opravdao slanje saveznih agenata.

Ministar pravde na udaru kritika

Američki ministar pravde suočio se sa teškim ispitivanjem odbora Predstavničkog doma, čiji članovi vjeruju da je zloupotrijebio položaj da bi ojačao Trampove saveznike i ućutkao njegove političke neprijatelje.

Predsjedavajući pravosudnog odbora Džerold Nadler je na počeku saslušanja rekao Baru: “Vaš mandat je obilježen upornim ratom protiv profesionalnog jezgra ministarstva u očiglednom pokušaju da osigurate naklonost predsjednika.”

To je prvo Barovo svjedočenje pred pravosudnim odborom Predstavničkog doma, koji je pod kontrolom demokrata, otkad je došao na funkciju u februaru 2019. Ministarstvo pravde je na udaru kritika zbog uloge u slanju saveznih agenata za rastjerivanje demonstranta u Portlandu i Vašingtonu D.C.

Unutrašnje kontrolno tijelo ministarstva pokrenulo je prošle nedjelje istrage o federalnoj umiješanosti u oba slučaja.

Šest gradonačelnika pozvalo je Kongres da zaustavi raspoređivanje federalnih snaga

Bar je istakao paljenje i pljačkanje na nekim protestima, za šta je optužio prvenstveno ljevičarske “antifa” elemente i pozvao savezne tužioce da podignu optužnice gdje god je to moguće.

Bar brani angažovanje federalnih snaga za gušenje protesta u Portlandu, gdje su neki demonstranti predmetima gađali sudnicu.

“Ono što se noću dešava oko sudnice ne može se zvati protestom, to je napad na vladu SAD,” rekao je Bar.

On je negativno odgovorio na pitanje da li je cilj raspoređivanje saveznih agenata jačanje Trampovih šansi za pobjedu na izborima. Rekao je i da nije preduzeo akciju protiv predsjednikovih neprijatelja.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma pokrenuo je prošlog mjeseca široku istragu o tome da je ministarstvo pravde postalo pretjerano politizovano. Do istrage je došlo nakon što je Bar intervenisao u nekoliko kriminalnih slučajeva visokog profila, koji su se odnosili na ljude bliske Trampu.

Bonus video: