SAD priznale da su u februaru ubile civila u Somaliji

Grupa za ljudska prava je prošle godine objavila istragu američkih vazdušnih napada u Somaliji, koja je dovela do toga da su SAD priznale ubistvo pet i ranjavanje šest civila u tri odvojena vazdušna napada

2253 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Američka vojska priznala je da je ubila jednog civila i ranila još tri u vazdušnom napadu u Somaliji početkom godine.

Ovo je drugi u novoj seriji kvartalnih izvještaja koje vojska SAD izdaje o vazdušnim napadima u Somaliji i navodima o smrti civila, poslije pritiska grupa za ljudska prava.

Novi izvještaj potvrđuje navode u vezi sa vazdušnima napadom 2. februara, prenosi AP. Tada je saopšteno da je u blizini Džiliba ubijen član ekstremistiiče grupe al Šabab.

"Sada kada imamo priznanje, za žrtve i njihove porodice mora postojati odgovornost i odšteta", izjavio je Brajan Kastner iz Amnesti Internešnel.

Grupa za ljudska prava je prošle godine objavila istragu američkih vazdušnih napada u Somaliji, koja je dovela do toga da su SAD priznale ubistvo pet i ranjavanje šest civila u tri odvojena vazdušna napada.

SAD su prošle godine izvele najmanje 63 vazdušna napada na Somaliju, većinu protiv al-Šababa, koji često izvodi smrtonosne napade u glavnom gradu Mogadišu i kontroliše velike djelove centralne i južne Somalije.

Bonus video: